Iranere skal se maratonløb for første gang i 38 år

Begge køn deltager, når Iran afholder sit første maratonløb siden 1979. Men kvinder må følge strenge tøjkrav.

Det kvindelige iranske fodboldlandshold under træning i en sportshal i Teheran. (Arkivfoto) Scanpix/Amir Kholoosi Fold sammen
Læs mere

Iran vil 7. april afvikle det første maratonløb siden 1979 med internationale deltagere. Både mænd og kvinder skal deltage.

Men kravet til kvinderne er, at de ifører sig hovedtørklædet hijab, oplyser den iranske tv-station IRIB på sin hjemmeside.

Der vil blandt andet deltage løbere fra USA og Saudi-Arabien, hedder det.

De kvindelige løbere kan deltage på forskellige distancer: 10 kilometer, 20 kilometer eller den fulde maraton på 42,195 kilometer.

Det understreges, at de skal følge den iranske dresscode. Og den kræver, at løberne er iført hovedtørklædet hijab, skriver nyhedsbureauet AFP.

USA og Saudi-Arabien hører til Irans traditionelle fjender. Men Iran har i årevis forsøgt at få et bedre forhold til andre lande. Her her internationale sportsstævner været et af midlerne.

Men det har hele tiden vist sig vanskeligt for kvindelige sportsfolk og kvindelige sportsinteresserede.

Når Iran for eksempel forsøger at kvalificere sig til VM i fodbold, så har kvinder ikke lov til at være til stede på stadion, når landsholdet spiller.

I andre sammenhænge har kravet om religiøs påklædning undermineret landets muligheder for at være vært.

New York Times skrev for nogle år siden en reportage om kvinders muligheder for at dyrke sport i Iran, der styres af et shiamuslimsk præsteskab.

Her bragte avisen et billede af kvindelige roere i chador - altså fuld tildækning - der forsøger at holde gevandterne indenfor i den smalle konkurrencebåd, mens de med et fast greb om årerne forsøger at kæmpe sig gennem banen.

Billedet lod forstå, at det er en kæmpe udfordring for kvindelige sportsfolk i Iran at kunne konkurrere internationalt på de betingelser.

Maratonløb forsvandt i Iran efter revolutionen i 1979, der bragte ayatollah Khomenei til magten. En atomaftale med USA og stormagterne sidste år gav mange iranere håb om, at landet ville åbne sig mere for omverdenen.

/ritzau/