Direkte flyrute til Teheran bliver måske genåbnet

Det iranske flyselskab Mahan Air har lukket ned for deres rute mellem Teheran i Iran og København. Nu taler de deres sag overfor de danske myndigheder.

Mahan Air. Foto: Eric Salard Fold sammen
Læs mere

Siden juni sidste år har Mahan Air haft to direkte flyvninger om ugen mellem Teheran og København. Men tidligere på måneden stoppede Mahan Air alle deres flyvninger til og fra Københavns Lufthavn – angiveligt fordi dansk sikkerhedspersonale havde mødt en bevæbnet iransk air marshal om bord på et af Mahan Airs fly.

I Danmark skal der gives en speciel tilladelse for at bære våben om bord på et fly – selv for en air marshal – hvilket de danske myndigheder understregede. Det fik Mahan Air til at suspendere al trafik.

Konstruktivt møde

Efter et møde med Trafikstyrelsen i sidste uge lader det dog til, at Mahan Air forventer at åbne op for ruten igen.

»Det var et godt og konstruktivt møde med Mahan Air. Uden jeg kender detaljerne, var der på mødet bl.a. drøftelser af såvel de danske som EU’s sikkerhedsregler. Det var bl.a. dette, Mahan ønskede en opdatering på,« siger Kim Voigt Østrøm, Trafikstyrelsens pressechef, efter mødet.

Mahan Airways har tidligere været i både de europæiske og amerikanske myndigheders søgelys, fordi flyselskabet angiveligt skulle have transporteret våben og soldater mellem Iran og Syrien og på den måde have hjulpet det syriske regime i den igangværende borgerkrig. Så sent som i sidste uge skrev flere mellemøstlige medier om, at kilder i det iranske militærs revolutionsgarde bekræftede at flyene er blevet brugt til at transportere våben den ene vej og sårede soldater den anden vej.

Ifølge medier skulle Mahan Air åbne op for deres rute mellem Teheran og København igen i maj måned.