Fra jydekompleks til jydedominans

AaB er efterårets store positive overraskelse, mens Brøndby igen spiller som et storhold. Det lover godt for udfordringen til FC København i fremtiden.

Efteråret i Superligaen vil først og fremmest blive husket for, at flere jyske klubber har meldt deres ankomst til toppen af dansk fodbold.

I årevis har vi været vidne til et parløb mellem FC København og Brøndby. Mens et enkelt andet hold har spillet med som dark horse, indtil det spidsede til i foråret, og trupperne viste sig for smalle.

I år har FC Midtjylland, Horsens og Randers vist gode takter for fremtiden.

Der mangler endnu nogle gram i hver enkelt trup, før det for alvor bliver sjovt og seværdigt, men økonomien er god i klubberne, stadions er moderne og ledelserne visionære.

Det lover godt om to-tre år, hvor man også kan håbe på AGF og Vejle.

Men først og fremmest er AaB sæsonens store overraskelse og lyspunkt.

Med en glimrende trup bestående af en blanding af ungdom og erfaring har nordjyderne formået at holde et konstant højt niveau på trods af et presset program med europæiske klubkampe oven i hatten.

Tidligere ville det være en ulempe på kort sigt på grund af de smalle trupper, men AaBs kamp mod Lyngby i går viste noget andet. At være nede 0-3 i egen hule er normalt en mavepuster, når der sidder en hård UEFA Cup-kamp mod Tottenham fra torsdag aften i benene. Men tilskuerne blev i stedet vidne til en historisk opblomstring med fem flotte mål til hjemmeholdet, som dermed kan holde jule- og vinterpause på Superligaens dukseplads.

I det klassiske slag om København gik alt, som det plejede.

Selv om FC København har fordel af et væsentligt bedre hold i år, så udvikler disse lokale brag mellem FCK og Brøndby sig altid til knald-eller-fald-kampe. I lang tid spiller begge mandskaber med musklerne, og det udvikler sig intenst og lidt kedeligt. Indtil den første scoring, som løsner op for de taktiske bånd.

I går var det Brøndby, der viste de bedste takter, da det gjaldt. Kun en eksemplarisk slutspurt af FCK reddede eftermiddagen for de forsvarende danske mestre.

Man kan undre sig over, hvordan Brøndby med dette mandskab har kunnet sejle rundt i månedsvis i bunden af ligaen. Med stemplet »Jydekompleks« i panden på spillerne.

Lad os håbe, at januars åbne transfervindue kaster to klassespillere af sig, så tør jeg godt spå om en lys sportslig fremtid på Vestegnen.

Det skal jo ikke være jysk det hele.