Anders Hansen vs. Thomas Bjørn

British Open bliver en lækkerbisken for alle, der vil følge jagten på den forsvarende mester Tiger Woods. For os danskere er der også rivaliseringen mellem Anders Hansen og Thomas Bjørn at se frem til selvom de nægter at være rivaler.

Tiger Woods (th.) er favorit til at vinde British Open for tredje gang i træk, og selv om danske Thomas Bjørn (tv.) er den europæer, der har været tættest på at vinde en major i mange år, skal han nok ikke gøre sig store forhåbninger i år. Foto: Paul Ellis Fold sammen
Læs mere

CARNOUSTIE. Byerne bliver mindre og mindre på vejen fra Aberdeen til Dundee på den skotske østkyst. Ja, at kalde dem byer er vel egentlig en overdrivelse, da de fleste af dem blot er en samling huse, hvor der ikke er økonomisk basis for hverken en købmand eller en bager enkelte steder kan en pub lige løbe rundt.

Men som de siger i Skotland, så skal der bare bo tre-fire familier ved siden af hinanden, sååbner en af dem en pub. Men noget er tydeligvis anderledes i denne uge: Antallet af brutale firehjulstrækkere og lange, slanke kridhvide limousiner er overvældende langs vejkanten på hovedvej A92 i et miljø, hvor den slags biler normalt ikke hører hjemme.

Samtlige hotelværelser, bed and breakfast og ledige huse i 75 kilometer omkreds af golfbyen Carnousti er også lejet ud til golfspillere, TV-selskaber og rige europæere og amerikanere. De er her for at følge verdensstjerner som Tiger Woods, Ernie Els og Henrik Stenson og publikumsmagneter som Sergio Garcia, John Daly og den lokale helt Colin Montgomerie. I kampen om den eftertragtede slanke flødekande af sølv, The Claret Jug.

Til gengæld er interessen for de danske profiler Anders Hansen og Thomas Bjørn til at overse. Også selvom begge har vist stigende formkurve hen over sommeren, og sidstnævnte er den europæer, som har været tættest på at bryde den europæiske forbandelse i de seneste otte års majorturneringer.

»Ja, der er ingen, der kommer i nærheden af mine resultater siden 1999,« siger Thomas Bjørn med et stolt smil, da han bliver bedt om sit syn på, at ingen europæer har vundet en af golfsportens fire store turneringer British Open, US Masters, US Open og USPGA Championship siden Paul Lawries sejr her i British Open på Carnoustie i 1999.

31 major-turneringer er spillet siden, hvor USA har vundet 22 gange (Tiger Woods har alene løftet 11 major-trofæer), mens resten er vundet af Sydafrika (3) og Fiji (2) samt Argentina, Australien, Canada og New Zealand hver en enkelt sejr. Men ingen europæere. Thomas Bjørn er to gange sluttet på andenpladsen i British Open, og har desuden både en 2. og 3. plads i US PGA Championship.

»Jeg har været tæt på fire gange, og det har ingen andre danskere været. Jeg forsøger at tage det positive fra de resultater og glemme det negative. Men jeg er da fortsat skuffet over et par af mine andenpladser specielt en enkelt af dem,« siger Thomas Bjørn med slet skjult hentydning til 2003 på Royal St. George, hvor danskeren førte med tre slag inden turneringens fire sidste huler. Hvorefter han smed sejren væk i nogle dybe bunkers og overlod pokalkysset til den ukendte amerikaner Ben Curtis.

»Men vi har flere europæiske vinderemner end nogensinde. Og det vil være godt for europæisk golf at få slettet de dårlige resultater i majorturneringerne.«

Hvilken europæer har efter din mening spillet til at sejre?

»Det skal komme fra drenge som Donald, Garcia, Casey, Rose, Stenson altså den næste generation. Dermed ikke sagt, at min generation er ude af billedet. Harrington, mig selv, Clarke, Monty og Westwood vi har alle spillet til at kunne gøre det. Men det er de unge, der har sulten.«

Hansen nummer et
Anders Hansen er det andet danske kort ved British Open. Som noget helt nyt er han nu den bedste dansker på verdensranglisten og nyder stor respekt blandt kollegaerne for at genvinde PGA mesterskabet i maj den næststørste golfturnering i Europa. Man fornemmer Hansens styrke i hierarkiet ved, at en masse kollegaer lige kommer forbi og slår en sludder af med ham på træningsbanen. Men begge danskere forholder sig til de nye tider med ophøjet ro.

»Når man bærer faklen i mange år, så må der komme en dag, hvor en af de andre smutter forbi. Hvis det udelukkende skyldtes, at jeg var faldet bagud som nummer 200 i verden, så ville jeg være skuffet. Men Anders har haft nogle fantastiske uger med gode resultater, så lad nu bare ham bære faklen lidt. Nu er det ham, der skal stå for presset på første tee det har jeg gjort i mange år,« siger Thomas Bjørn, som på få måneder er droppet ned som nummer 82 på verdensranglisten.

Anders Hansen forsøger også at begrave den nye situation i toppen af dansk golf under en dyne af velvalgte og udglattende vendinger.

»Mit mål er ikke at blive bedste dansker i verden. Thomas er fortsat den bedste golfspiller, Danmark nogensinde har set. Han har været i top-10 i verden, og jeg ved ikke, hvornår vi igen får en mand i top-10,« siger Anders Hansen, som dog står med verdens bredeste smil bare ved tanken om, at han endelig er gledet forbi sin rival fra barndomsårene.

»Selvfølgelig ville det da være et mål for mig at blive bedste dansker, hvis Thomas lå i top-10. Men jeg har vundet en stor turnering, mens Thomas har haft et halvdårligt år efter hans standard. Derfor ligger vi, som vi ligger.«

Anders Hansen er især populær blandt de amerikanske spillere, som har set hans sejr på TV i USA.

»Det er naturligvis rart at vinde så store turneringer. Hvis jeg havde vundet på Madeira eller et andet sted, så havde ingen set det. Men i PGA Championship var både Vijay Singh og Ernie Els med, så det bliver der lagt mærke til,« fortæller Anders Hansen, som tjente et pænt stykke over fem millioner kroner på den sejr alene.

Han føler sig også bedre rustet til at vinde store turneringer, fordi han nu to gange i karrieren har bevist for sig selv, at han kan stå distancen hele vejen til præmieoverrækkelsen søndag eftermiddag.

Alligevel har han ikke høje forventninger til sit spil ved British Open, fordi han traditionelt har svært ved at spille de såkaldte linksbaner, hvor man skal have ekstraordinær god tålmodighed.

Svaret på den lille danske rivalisering får vi et fingerpeg om allerede klokken ni dansk tid, hvor Thomas Bjørn går ud sammen med den dobbelte majorvinder Retief Goosen og vinderen af British Open 1997 Justin Leonard.