Baroloens overmand var længe glemt, men er nu på vej tilbage

Vinene fra Alto Piemonte var i sin tid mere eftertragtede end barolo, men forsvandt så ud i glemslen. Nu er en ny generation ved at sætte Gattinara og co. på kortet igen.

Sørens Vinkælder med Søren Frank og Søren Jacobsen Damm Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når talen falder på vin baseret på nebbiolo druen, er det stort set altid barolo eller barbaresco fra Piemonte i det nordvestlige Italien. Men der eksisterer faktisk også et andet distrikt, hvor nebbioloen er udbredt, 150 km nord for Barolo, kaldet Alto Piemonte (Øvre Piemonte).

Faktisk blev Alto Piemonte kendt som vindistrikt lang tid før Barolo, og i 1700-1800 tallet var vinen herfra dyrere end barolo. Lige før år 1900 var her 42.000 hektar med vin (hvor Langhe, som Barolo er en del af, tæller cirka 10.000 hektar i dag), men det tal faldt drastisk efter Anden Verdenskrig ned til omkring 700 hektar, og Alto Piemonte gled totalt ud i glemslen som vindistrikt.

I dag er Alto Piemonte, i hvert fald når det kommer til kvaliteten, imidlertid på vej tilbage til fordums storhed. Det ses ikke mindst af, at den mest celebre barolo producent, Conterno, har købt det historiske vinhus Nervi her i Gattinara.

Conternos vine er aldrig billige, men ellers er Alto Piemonte et godt sted at søge, hvis man er på jagt efter god nebbiolo til prisen. Markerne er generelt højtliggende, og jorden er syrlig og mineralsk, hvilket borger for en elegant stil, som er en anelse lettere end barolo.

Vi smager følgende vine:

2017 Nebbiolo Coste delle Sesia, Anzivino  (159 kr. Terroiristen)

2017 Bramatera, Cascina Cottignano (265 kr. Terroiristen)

2018 Gattinara, Nervi (650 kr., Adriat Vinimport)

2016 Boca, Le Piane (495 kr. Terroiristen)

2015 Lessona, Propietà Sperino (425 kr., Philipson wine)