Træt af »jewface«: Sarah Silverman mener, at jøder skal spille jøder på film

Sarah Silverman har i sin podcast talt om manglende repræsentation af jødiske kvinder i film og tv, hvor rollerne ifølge Silverman i for høj grad bliver besat af ikkejøder.

Den Emmy-vindende komiker Sarah Silverman er træt af ikkejødiske skuespillere, som spiller karikerede jødiske karakterer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Aaron Poole/EPA/Ritzau Scanpix

Debatten om race, inklusion af minoriteter og hvem, der kan spille hvem i serier, film og teaterstykker, har nu fået et nyt indspark.

Den amerikanske komiker og skuespiller Sarah Silverman har i sin podcast harceleret over, at ikkejøder ofte spiller jøder i film og på tv. Du kan høre podcasten nedenfor.

»Man kunne for eksempel argumentere for, at en ikkejøde, der spiller Joan Rivers, med rette ville kunne beskrives som en, der laver jewface,« siger Sarah Silverman, med henvisning til det racistiske og kontroversielle blackface, som udsprang af shows, hvor hvide mennesker i USA i især det 19. og 20. århundrede optrådte sortsminkede for at gøre nar af sorte stereotyper som »den tossegode slave på plantagen«.

Sarah Silverman, der er 50 år, er selv jødisk, standupkomiker og har spillet med i en lang række tv-serier og film, blandt andet »There's Something About Mary« (»Vild med Mary«), »School of Rock« og »Masters of Sex«. Hun synes ikke, at der skal være regler mod det, men ønsker blot at påpege det problematiske, hun mener, der er ved de karikerede fremstillinger:

»Jeg lægger bare mærke til det – jeg ved ikke, hvordan det skal løses, udover blidt at gøre opmærksom på det, som jeg gør nu. Jeg ved ikke, om der er en løsning – ud over den endelige løsning på det jødiske spørgsmål (»The Final Solution«, det nazisterne kaldte Endlösung, altså massedrabet på jøderne, red.). Det må jeg godt sige, for jeg er jødisk,« spøger Sarah Silverman med sin vanlige grovkornede stil.

Men hendes forargelse over det, hun kalder jewface, er ikke for sjov.

Jewface betyder, »at en ikkejødisk person spiller en jøde, hvor de jødiske er det mest prominente ved karakteren – ofte ved hjælp af sminke, ændrede ansigtstræk, en stor falsk næse og alle de New York-lignende eller jiddischlydende dialekter,« siger Silverman ifølge Times of Israel.

Rachel Brosnahan har vundet flere priser for at spille hovedrollen som Miriam Maisel i »The Marvelous Mrs. Maisel«. Karakteren er en jødisk komiker og enlig mor, der bor i 50erne og 60ernes New York, og hendes newyorkerjødiske familie, kultur og dialekt er en essentiel del af karakteren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Frederic J. Brown/AFP/Ritzau Scanpix.

»Skuespil er et håndværk«

Silverman nævner blandt andet Rachel Brosnahan, der spiller den karikerede jødiske Mrs. Maisel i den Emmy-vindende Amazon Prime-serie »Marvelous Mrs. Maisel«, samt Felicity Jones, som spiller højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg i »On the Basis of Sex«. Og senest er katolske Kathryn Hahn blevet castet til rollen som skuespilleren og tv-værten Joan Rivers i en tv-serie på Showtime.

»Hvorfor bliver vores repræsentation kompromitteret, i en tid hvor repræsentation bliver set som noget meget vigtigt?« siger Silverman ifølge Daily Mail, der også har skrevet om det.

Silverman siger dog også, at hun ikke klandrer skuespillerne for at gøre noget galt. Men at hun blot vil gøre opmærksom på, at hun ikke synes, at det er i orden, fordi der mangler repræsentation af jødiske kvinder på film og tv.

Kathryn Hahn, der er katolik, skal spille jødiske Joan Rivers i en kommende serie. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nick Agro/AFP/Ritzau Scanpix.

I Daily Mail forsvarer casteren Jen Rudin sine valg om at caste ikkejøder i jødiske roller.

»Skuespil er et håndværk og en profession, og vores mål som castere er at hyre den bedst kvalificerede skuespiller til rollen. Kathryn Hahn er skøn som rabbineren Raquel i »Transparent«, og min nære ven Grant Shaud er hylende morsom som Miles Silverberg i »Murphy Brown«. Ingen af dem er jødiske, men har på fantastisk vis spillet jødiske karakterer,« siger Jen Rudin til Daily Mail.

Der er flere tilfælde af skuespillere, som spiller en anden race eller etnicitet end deres egen. Som det måske mest berømte eksempel – og ret passende i denne sammenhæng – spillede jødiske James Caan rollen som italiensk-amerikanske Sonny Corleone i »The Godfather«. Mere kontroversiel var John Waynes fremstilling af den mongolske kejser Djengis Khan i »Erobreren« fra 1965.

Som Berlingske tidligere har beskrevet, har der i Danmark udspillet sig en lignende debat. Her var det om musicalen »Kinky Boots«, hvor Silas Holst skal spille en karakter, der oprindeligt blev spillet af en sort mand.

Herunder kan du høre Sarah Silvermans podcast.