Skuespillere sagsøger filmselskab for 55 år gamle nøgenscener og kræver 500 millioner dollar

I 1968 var en vovet filmversion af »Romeo og Julie« et kæmpe hit. To teenagere, der nu er i 70erne, spillede hovedrollerne, og nu sagsøger de filmselskabet for seksuel udnyttelse.

Leonard Whiting og Olivia Hussey, henholdsvis 72 og 71 år, havde i 1968 hovedrollerne i en filmatisering af »Romeo og Julie«, hvor de optrådte delvis nøgne. Nu kræver de 500 millioner dollar i erstatning for seksuel krænkelse. Her er de fotograferet ved en filmfestival i Hollywood i 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Chris Delmas/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Olivia Hussey and Leonard Whiting var teenagere, da de i 1968 kunne ses i en for den tid vovet filmversion af »Romeo og Julie«, der var instrueret af italieneren Franco Zeffirelli.

Filmen, der indeholdt nøgenscener, var en stor publikumssucces og blev nomineret til fire Oscar-priser. Men nu – mere end et halvt århundrede senere – er alt ikke længere fryd og gammen.

Olivia Hussey og Leonard Whiting, der begge er i 70erne, har efter nærmere eftertanke sagsøgt filmselskabet Paramount for seksuelt at have udnyttet dem ved distribuere filmens nøgenscener, skriver Variety.

I søgsmålet hævder de to skuespillere, at filmens instruktør, som døde i 2019, forsikrede dem, at der ikke ville være nøgenscener i filmen, og at de skulle bære hudfarvet undertøj i sovekammerscenerne. Men da det kom til stykket, skulle instruktøren angiveligt indtrængende have bedt de to unge skuespillere om at optræde nøgne med hudfarvet body-makeup – ellers ville man være nødt til at stoppe filmen, lød argumentet ifølge sagsøgerne.

Olivia Hussey og Leonard Whiting ved en præsentation af filmen »Romeo og Julie« i Paris 19. september 1968. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jean-Jacques Levy/AP/Ritzau Scanpix.

Olivia Hussey og Leonard Whiting var henholdsvis 15 og 16 år, da filmen blev optaget. De siger nu, at instruktøren før optagelserne viste dem kameraopstillingerne og forsikrede dem om, at de ikke ville kunne ses nøgne i den endelige version af filmen.

Det holdt ikke helt stik. I filmen kan man se Olivia Husseys bare bryster og Leonard Whitings bare balder.

Der var ingen #metoo

Nu hævder de to skuespillere, at instruktøren løj for dem og fotograferede dem nøgne, uden at de opdagede det under optagelserne.

»Det, som man fortalte dem, og det, som skete, var to forskellige ting,« siger Tony Marinozzi, der er manager for de to skuespillere, til Variety.

»De stolede på Franco. Som 16-årige skuespillere gik de ud fra, at han ikke ville bryde det løfte, de havde fået. Franco var deres ven, og helt ærligt – hvad skulle de som 16-årige gøre? De havde ingen valgmuligheder. Der var ingen #metoo,« lyder det fra manageren.

Det bizarre søgsmål rummer også et erstatningskrav på 500 millioner dollar.

»Nøgenbilleder af mindreårige er ulovlige og skulle ikke have været vist,« argumenterer de to skuespilleres advokat, Solomon Gresen.

»De var meget unge og naive børn i 1960erne, som ikke havde nogen forståelse af, hvad der skulle overgå dem. Pludselig var de berømte i en grad, som de ikke havde forventet, og oven i det blev de krænket på en måde, som de ikke kunne håndtere,« siger advokaten.

Olivia Hussey har så sent som i 2018 i et interview i Variety forsvaret nøgenscenerne i filmen.

Filmselskabet har ikke kommenteret søgsmålet over for Variety.