Hvis du kan se bort fra omstændighederne bag denne film, er den ret glimrende

Den dobbelte Oscar-vinder Asghar Farhadi er anklaget for at have stjålet ideen til »A Hero«. Det er selvfølgelig super-tarveligt, hvis det er rigtigt, men isoleret set er filmen fremragende.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle gange har virkeligheden og kunsten det med at blive blandet sammen på en løjerlig måde. Asghar Farhadi er Irans mest feterede instruktør, er kendt for sine humanistiske historier og har vundet to Oscars for »Nader og Simin – en separation« og »Sælgeren«.

Han er nu aktuel med filmen »A Hero« – den er i øvrigt glimrende, men det vender vi lige tilbage til – som handler om at gøre det rigtige, og om hvor galt det kan gå, når man tager æren for noget, man måske ikke helt har gjort.

Anklaget for plagiat

Det er jo interessante temaer, men noget tyder på, at Asghar Farhadi ikke helt selv har fundet på dem. Filmens plot minder nemlig utrolig meget om dokumentarfilmen »All Winners, All Losers«, som er instrueret af den ligeledes iranske kvindelige filmskaber Azadeh Masihzadeh. Mens hun gik på Farhadis filmhold.

Da Azadeh Masihzadeh anklagede Farhadi for plagiat, sagsøgte han til gengæld hende for ærekrænkelse. Den sag blev frafaldet, men retten i Iran er nu ved at undersøge, om Farhadi faktisk har stjålet ideen til sin film fra sin tidligere elev.

Rahim (Amir Jadidi) er en herligt kompleks karakter, der tager mange forkerte valg, men som man alligevel holder med. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanbox.

Men filmen er god

Nå, men hvis man kan se bort fra den spegede affære, der omgiver filmen, er »A Hero« faktisk en rigtig god film.

Rahim (Amir Jadidi) sidder i fængsel på grund af en gæld, han ikke kan betale. På en udgang fra fængslet finder han en taske fyldt med guldmønter – i stedet for at sælge mønterne og på den komme ud af sin gæld, finder han frem til kvinden, der har tabt tasken og returnerer den. Eller … teknisk set er det Rahims kommende hustru, der finder tasken, men deres forhold er ikke officielt endnu, så Rahim siger, at det var ham. Også da historien rammer medierne, og Rahim bliver udråbt som helt. Og kreditoren, som egentlig bare gerne vil have sine penge, bliver pludselig til skurken.

Lavinen ruller

Men snart begynder folk at grave i, hvad der egentlig skete, da den taske blev fundet, og Rahim kommer til at pynte lidt mere på sandheden, og så begynder lavinen for alvor at rulle. Nogle gange på helt uforudsigelig vis.

Filmen udmærker sig ved at have herligt komplekse karakterer. Selvom Rahim foretager nogle uheldige valg hist og her, kan man ikke lade være med at have sympati for ham – og det har man egentlig også for hans kreditor, som i øvrigt er bror til Rahims temmelig fjendtlige ekskone, og som ret forgæves argumenterer for, at det er bizart, at Rahim bliver udråbt som helt, fordi han IKKE gjorde noget forkert.

Rahims stærkt stammende søn Siavash (Saleh Karimaei) kommer til at spille en ufrivillig rolle i Rahims forsøg på at frikende sig selv i folkedomstolen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanbox.

Den offentlige sandhed

Uden at have den helt store pegepind fremme understreger »A Hero« på glimrende vis, at den offentlige sandhed og den rigtige sandhed ikke nødvendigvis er det samme, men at det klart er den offentlige sandhed, der er vigtigst. Og at skæbnen i øvrigt kan være en kæmpe skiderik, og livet nogle gange er et lotteri uden vindere.

»A Hero«. Drama, 127 minutter. Instruktion: Asghar Farhadi. Med: Amir Jadidi, Sahar Goldust, Mohsen Tanabandeh m.fl. Premiere 26. maj i biografer landet over.