Singler forventer alt for meget af boligen

Forventninger og økonomi mødes ikke altid for de danskere, der lever alene. De skal finde bolig i yderområderne, hvis forventninger til både plads og økonomi skal mødes, viser en undersøgelse.

Ejendomsmæglerne oplever, at danskerne har svært ved at få finansieret drømmeboligen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager
Mange kvadratmeter til en lav pris og med den rigtige beliggenhed. Sådan lyder ønskelisten for mange danskere med singlestatus. Men der er så langt mellem ønskerne og økonomien, at det sjældent kan lade sig gøre i de store byer, som samtidig indeholder flest danskere med singlestatus.

Det viser en undersøgelse, som Nybolig har lavet blandt singler, der påtænker at købe bolig inden for få måneder.

»Deres ønsker til kvadratmeter og økonomi kan ikke opfyldes ret mange steder,« konkluderer kommunika­tionschef i Nybolig Eva Nørgaard Petersen.

Når singlernes gennemsnitlige ønsker til plads og økonomi sammenholdes med de gennemsnitlige kvad­ratmeterpriser rundt om i landet, så viser det sig, at de ikke kan opfyldes i København for rækkehuse og villaer over 71 kvm og lejligheder på over 68 kvm. Jo længere man bevæger sig væk fra København, jo større bolig kan singlerne købe inden for deres økonomiske forventning.

For eksempel skal singlerne ud på den østlige halvdel af Sjælland for at finde et rækkehus på over 71 kvadratmeter til den forventede pris.

Det er især singler i alderen fra 30 til 62, der må gå på kompromis med deres ønsker.

»De helt unge skal nok finde det, de vil have, og dem over 62 kan også. Men dem mellem 30 og 62 år og især dem, der har børn, må nok gå på kompromis i forhold til det, de gerne vil bo i. Hvis de er villige til at bosætte sig i en mindre by, så kan det i nogle tilfælde lade sig gøre,« siger Eva Nørgaard Petersen.

Bedst i forstæderne
Singlerne søger for det meste en bolig i prisintervallet mellem 500.000 til 1,5 million kroner, og knap halvdelen – 47 procent – af dem under 30 år søger i intervallet 500.000 og 750.000 kroner, hvilket i realiteten betyder en andelsbolig.

Henholdsvis 32 procent og 29 procent af singlerne over 30 år med og uden børn leder i intervallet mellem 750.000 og 1,25 million kroner, og de ældste singler over 62 år leder i intervallet 1,25 til 2 millioner kroner og har de bedste muligheder for at få opfyldt deres boligdrømme, fordi deres forventninger til plads og økonomi ligger tættest på hinanden.

»For bare et år eller to siden var det meget vanskeligt at finde boliger i København og Århus til de priser, som singlerne kan betale, men det har ændret sig noget. I dag er der muligheder for singlerne, især hvis de søger i forstæderne til landets to store byer. Det er fortsat svært at finde villaer i de ønskede prislejer, og en del singler er også for optimistiske i deres forventninger til kvadratmeterprisen på lejlighederne,« siger Eva Nørgaard Petersen.

Mænd vil have mere
Mænd er mere ambitiøse i deres boligønsker end kvinder – også selv om singlekvinderne oftere end singlemænd har børn boende. Mændene foretrækker ikke kun en selvstændig bolig – de vil også have mere plads end kvinderne.

En fjerdedel af de mand­lige singler ønsker sig en bolig, der er større end 110 kvm. Det burde måske være omvendt, da der er flere kvindelige singler, der har børn, og altså ret beset har mere brug for plads og ekstra værelser. Som en konsekvens leder mændene også efter de lidt dyrere boliger, hvilket muligvis også hænger sammen med, at de generelt tjener flere penge end de kvindelige singler, selv om kvindernes uddannelsesniveau er helt på højde med mændenes,« hedder det i undersøgelsen.

København og Frederiksberg tiltrækker flest singler, som bebor henholdsvis 26 procent og 15 procent flere husstande i København og Frederiksberg end par. Kommunerne Egedal og Lejre tiltrækker færrest singler, og her er der cirka tre par for hver single i husstandene.