Scener fra et ægteskab

Selv om Anne Marie Carl-Nielsen er hoved­personen, løber hendes komponistmand med opmærksomheden.

Det er ægte passion mellem parret Anne Marie og Carl Nielsen. Som samtidig vil være verdens første ligestillede par. Fold sammen
Læs mere
Foto: Palle Peter Skov

I Mungo Park Koldings teaterprogram til »Anne Marie gift Carl-Nielsen« er der et foto af familien Nielsen. Far Carl har det mindste barn på skødet, de to store står ved siden af ham. Bag dem sidder deres mor. Men hun er ikke til stede. Hendes blik ser drømmende ud i atelieret, mod hendes arbejde. Mellem hende og ægtemanden troner et stort gipshoved.

Billedhugger først, mor og hustru siden. Sådan er den kvinde, Anne Marie Carl-Nielsen, som dramatikeren Vivian Nielsen tegner op i sit stykke »Anne Marie gift Carl-Nielsen«. Derfor det lille »gift« skubbet ind mellem hendes for- og efternavne.

Anne Marie Carl-Nielsen havde, modsat andre samtidige, kvindelige kunstnere, succes. Men det, der interesserer forestillingen på Mungo Park Kolding, er – helt i en moderne ånd – hvordan work-life-balancen var for et par, der ville være verdens første helt ligestillede ægtepar.

At lave et stykke om en kvindelig kunstner, der rent faktisk bliver anerkendt og succesfuld i sin levetid, er et godt valg.

Men fordi historien i så høj grad fortælles med parrets egne ord, nemlig gennem deres breve, virker det, som om Anne Marie aldrig er hjemme. Så bor hun i Jylland, så i udlandet. Til sidst savner datteren sin mor så meget, at hun truer med selvmord, hvis mor igen rejser væk i så lang tid.

Ikke udpræget sympatisk

Det er et modigt valg at skabe en hovedperson, der ikke er udpræget sympatisk. Maja Juhlin spiller Anne Marie Carl-Nielsen med en kølighed, under hvilken passionen flammer. Det gør den, da hun møder den store kærlighed i Carl. Mest når hun arbejder. Men hun er svær at komme ind på livet af. Hun skyder hele tiden en klump ler eller en bronzekalv ind mellem sig selv og omverdenen.

Carl er levende til stede med hele sit væsen, og i Frank Thiels fortolkning bliver han aldrig usympatisk. Selv da det afsløres, at han har knaldet barnepigen i ti år, trækker man overbærende på skuldrene. Hun er jo alligevel trådt i Anne Maries sted derhjemme.

På trods af det nærmest fuldt ud kvindelige hold bag »Anne Marie gift Carl-Nielsen« – Sophie Lauring har instrueret – maser Carl Nielsen sig med sin karisma så meget ind, at det bliver en historie om en mand og en hustru, der kom ret langt med deres ligestillingsprojekt. Selv om det kostede.

Hvad: Anne Marie gift Carl-Nielsen.

Hvem: Af Vivian Nielsen. Instruktion: Sophie Lauring. Scenografi: Nadia Nabil.

Hvor: Mungo Park Kolding. Til 25. april.