En herlig ungdomsballet på Takkelloftet

Nikolaj Hübbe og Sorella Englund har forvandlet Shakespeares forvekslingskomedie »Helligtrekongersaften« til et dynamisk udspil for og med unge.

Fire dansere på scenen: Fra venstre Malvolio (Tobias Praetorius), Olivia (Astrid Elbo), Orsino (Sebastian Haynes) og Viola (Louise Brorson liggende). Foto: Per Morten Abrahamsen Fold sammen
Læs mere

Det er en gruppe yderst talentfulde unge aspiranter og korpsdansere fra Den Kgl. Ballet, som Nikolaj Hübbe har samlet til sin nye Shakespeare-ballet »Helligtrekongersaften« på Takkelloftet.

Balletmesteren har ikke bare iscenesat den humoristiske ballet, men også koreograferet de velfungerende trin i samarbejde med Sorella Englund og de unge dansere. Og meget effektivt har Lars Kaalund som dramaturg skåret Shakespeares komplekse kærligheds- og forvekslingskomedie helt ind til benet.

Iklædt Maja Ziskas flotte farvestrålende kostumer, der synes inspireret af Kandinskijs malerier, har de fem hovedpersoner sammen med deres fine ansigtssminke og raffinerede parykker en dukkeagtig fremtoning, der også afspejles i bevægelserne og sender tankerne til Fokins ballet »Petrusjka«.Scenografisk udnytter Maja Ziska effektfuldt Takkelloftets muligheder, når publikum i ballettens første del står oppe på balkonen og kigger ned på det røde scenegulv som en arena for kærlighedens intriger mellem hovedpersonerne, der er ramt af amorinernes pile.

Og kære er de tre amoriner med røde kyssemunde og sølvglitrende blomsterhætter samt bue og pile, som de i anden del næsten skyder publikum på plads med, når stolerækkerne trækkes ud nede i salen.

Imponerende dansere

Som den først kyske, men senere lidenskabelige grevinde Olivia er korpsdanserne Astrid Elbo med de smukke øjne yderst ekspressiv, elegant og sjov. Sebastian Haynes, der gennem den forløbne sæson har vist sig som en af korpsets mest interessante og talentfulde mandsdansere, træder stærkt i karakter som den sorgfulde hertug Orsino, der elsker Olivia.

Men også Malvolio vil vinde Olivias gunst, og imponerende er det, hvordan den supertalentfulde 2. års aspirant Tobias Praetorius sikkert indtager scenen og fylder rollen som Malvolio med både træk af dyrisk faun og ilter spansk toreador.

Til lyden af havbrus svinger de skibbrudne tvillinger Viola og Sebastian sig i starten af forestillingen akrobatisk i land i lange tove. Som Viola, der må forklæde sig som mand, er 3. års aspiranten Louise Brorson veldansende i såvel bløde sko som tåspidssko, og det er godt klaret af Drew Nelson med kort varsel at overtage rollen som Sebastian fra en skadet Oliver Starpov.

Velvalgt er musikken, der spænder fra Debussy og Shirley Bassey til Stravinskij og Hindemith, og »Helligtrekongersaften« er alt i alt et herligt og dynamisk udspil for og med unge.

Hvad: »Helligtrekongersaften«. Hvem: Koreografi: Nikolaj Hübbe, Sorella Englund og danserne. Hvor: Takkelloftet i Operaen, sidste dag 15. maj.