Voldsbølgen i Malmø: »Vi tror, at nogen med vilje har kastet en håndgranat mod den her person«

En mand i et svensk rækkehuskvarter i Malmø slap med mindre skader, efter han ifølge politiet blev angrebet med en håndgranat. På 13 måneder er 13 mennesker blevet dræbt i den sydsvenske by.

Politiets teknikere undersøger gerningsstedet hvor en eksplosion fandt sted mandag aften d. 27. februar 2017 i Malmø. En person i Malmø er mandag aften sluppet med mindre skader i et ben efter en eksplosion, som menes at stamme fra en håndgranat. Foto: 50090 Johan Nilsson/TT/Scanpix 2017 Fold sammen
Læs mere
Foto: 50090 Johan Nilsson/TT

Klokken 21.19 mandag aften eksploderede det, som svensk politi mener var en håndgranat, i et rækkehuskvarter i Malmö.

På gerningsstedet stemmer skaderne på det rødstenshus på Folkångsgatani boligområdet Lindängen, hvor granaten detonerede, overens med politiets teori.

Der er også fundet andre fysiske beviser på, at der har været tale om en håndgranat, skriver Sydsvenskan.

Rækkehusets mandlige beboer befandt sig uden for huset, og han blev skadet i benet under eksplosionen.

Ifølge den svenske avis er manden ikke selv mistænkt for at have brugt håndgranaten, og Svensk politi karakteriserer angrebet som et mordforsøg.

Over for nyhedsbureauet TT sammenfatter Calle Persson, talsperson for svensk politi, politiets teori således:

»Vi tror, at nogen med vilje har kastet en håndgranat mod den her person«.

Det er uklart, hvor store skader offeret pådrog sig under eksplosionen, men han blev mandag aften kørt til sygehuset.

Ifølge talsperson Calle Persson var manden dog i stand til at tale med de første politipatruljer på stedet.

Først efter midnat natten til tirsdag var politiets bomberyddere færdige med de tekniske undersøgelser i området efter at have sikret sig, at der ikke var yderligere sprængfare.

Politiet har ikke nogen mistænkte i sagen, som er den seneste af flere voldsomme episoder i Malmö.

I sidste måned måtte Sveriges rigspolitichef stå skoleret for Sveriges indenrigsminister, efter en 16-årig dreng var blevet skudt og dræbt i Malmøs belastede bydel Rosengård.

Efterfølgende forklarede indenrigsminister Anders Ygeman det svenske dagblad Expressen, at han havde bedt rigspolitichef Dan Eliasson om en detaljeret rapport over politiets præsentation det seneste år.

Ministeren havde dog i forvejen tilsyneladende en forventning om konklusionen, for i næste sætning bemærkede han, at han havde forlangt en plan for, hvordan svensk politi skulle vende udviklingen.

De slås om bl.a. penge og piger

Mængden af voldsomme episoder i Malmø er efterhånden temmelig overvældende:

I 2016 blev 11 personer dræbt i Malmø. Samme år blev der i byen beslaglagt over 600 skydevåben i byen. Få dage efter drabet på den 16-årige i januar i år blev en 22-årig mand dræbt af skud i bydelen Fosie. Og voldsomhederne er forsat.

Eksempelvis blev en gruppe unge den 4. februar i år beskudt ved en madbod på Eriksfältsgatan, men ingen af dem kom til skade.

Den 12. februar døde en 23-årig efter at være blevet skudt i hovedet Möllevångstorvet.

Jerzy Sarnecki, som er kriminolog ved Stockholms Universitet, beskrev i januar 2017 situationen således over for DR:

»Udviklingen har været undervejs i flere år, men der har været en acceleration af den type problemer. Ikke bare i Malmø, men også i andre svenske storbyer. Men i Malmø er situationen lige nu akut, og det er eskaleret meget kraftigt den seneste tid,« sagde Jerzy Sarnecki til DR.

Samtidig forklarede kriminologen, at politiet i Malmø ser op mod 10 forskellige grupperinger, som er løsere defineret end de bander, man kender fra Danmark. Og at konflikterne kan bunde i kriminelle aktiviteter såvel som personlige kontroverser om for eksempel piger eller manglende respekt.