Voldsbølge plager Malmø: 13 drab på 13 måneder

I aftes blev endnu en person dræbt af skud i Malmø, offer nummer 13 siden starten af 2016. Indenrigsministeren tager i dag til Malmø for at diskutere tiltag, der skal dæmme op for voldsbølgen i den sydsvenske by.

Malmø, skudepisode. Skudhullet fra i nat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Esben Salling
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En 23-årig mand med favnen fuld af madkasser blev søndag aften det seneste dødsoffer i en længere række skudepisoder i den svenske by Malmø.

Manden blev ramt af skud, ifølge Kvällsposten flere gange i hovedet, uden for en thairestaurant ved Möllevångstorget. Skudepisoden fandt sted omkring klokken 18.45.

Ifølge Expressen er skudofret tidligere dømt for »lovovertrædelser af mindre alvorlig karakter« og har optrådt i en »opsigtsvækkende efterforskning« af en grovere forbrydelse, hvor han sad fængslet i 40 dage, men siden gik fri, mens to andre blev dømt.

Han blev bragt til hospitalet i en privat bil, men blev erklæret død ved ankomsten. Politiet har ifølge de svenske medier endnu ikke oplyst noget om sine teorier eller eventuelt motiv for skyderiet.

13 drab på 13 måneder

Den sydsvenske by har i de seneste år - og særlig siden nytår - været plaget af skyderier, hvoraf tre episoder er endt fatalt. Det yngste offer var en bare 16-årig gymnasieelev, som blev dræbt ved et busstoppested i bydelen Rosengård i januar.

Tæller man fra 2016 og til nu, er 13 personer blevet skuddræbt i Malmø, en mordbølge, som Malmøs politi ifølge Expressen bl.a. tilskriver »en stor tilgang af illegale våben«. Ifølge politiet er Malmø en slags importknudepunkt for kraftige skydevåben, som smugles til Sverige. Våbnene kommer især fra Balkan, og Malmø er ifølge politiets teorier blevet en slags depot for våben, som senere skal bruges andetsteds i Sverige.

Malmøs politi har advaret om, at de nu ser unge mænd helt ned i teenagealderen være bevæbnede.

Politisk besøg

Søndagens drab sker dagen før den svenske indenrigsminister Anders Ygeman (S) har meldt sin ankomst til Malmø for med lokale politikere og politi at diskutere tiltag, der kan stoppe bølgen af drab i Malmø.

Ygeman har varslet mere politi og hurtigere retsforfølgelse for at komme kriminaliteten - som angiveligt at banderelateret - til livs.

Søndag aften - cirka samtidig med den seneste skudepisode - var Ygeman i SVT-programmet Agenda for netop at diskutere voldsbølgen i Malmø:

»Jeg tror, vi har været for svage i vores modsvar til disse kriminelle bander, vi har tilladt de få at få for stort råderum. Derfor må man mobilisere alle samfundets kræfter mod disse bander og sætte dem bag tremmer. Og det vil vi klare. Staten er stærkere end banderne,« sagde Ygeman.

»Jävligt tufft«

Stefan Sintéus, politimester i Malmø, sagde allerede i efteråret, at det var »jävligt tufft« for politiet at finde mandskab og kræfter nok til opklaringen af de mange drab.

For få dage siden advarede han igen mod en »alvorlig optrapning«, som var eskaleret siden efteråret. Nemlig at mindre episoder i den kriminelle verden kan udløse helt proportionsløse gengældelsesaktioner, hvor man »slår ihjel og anvender sit våben,« som Stefan Sintéus sagde for få dage siden til Expressen.

»Den udvikling risikerer uskyldige helt klart at havne i. Det må man desværre konstatere,« sagde politimesteren.

Debat om indvandreres kriminalitet

Dækningen af de seneste skyderier er - stort set - fri for angivelser af etnicitet på både ofre og gerningsmænd.

Sverige befinder sig midt i en følelsesladet debat udløst af den svenske politibetjent Peter Springare, der i sidste uge skrev en længere facebookopdatering om indvandreres kriminalitetsniveau.

»Jag är så jävla trött. Det jag kommer att skriva här nedan, är inte politiskt korrekt. Men det skiter jag i...,« begyndte Peter Springare sin opdatering, som 49.000 i skrivende stund har »liket« og over 20.000 har delt.

Det er Springares påstand, at langt de fleste drab, drabsforsøg og afpresningssager i Örebro, Sveriges syvendestørste by, begås af indvandrere. Som eksempel nævnte Springare senere, at i 10 ud af 12 efterforskede sager om drab eller drabsforsøg i 2015 og 2016 var gerningsmanden af udenlandsk herkomst.

Springare er blevet meldt til politiet, men har også fået sig en facebook-støttegruppe med over 150.000 medlemmer. Samtidig har svensk presse skrevet analyser, som går på, at spørgsmålet om indvandrere og kriminalitet er så ømtåleligt, at det med dårlig håndtering kan koste statsminister Stefan Löfven (S) posten ved næste valg, som skal foregå senest i 2018.