Virksomheder kritiseres for at ville styre ansattes familieliv

Facebook og Apple vil betale for, at kvindelige ansatte kan få nedfrosset deres æg. Det er uetisk, mener en psykolog og en kønsforsker.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Facebook betaler for, at gigantselskabets kvindelige ansatte kan få nedfrosset deres æg, og Apple vil indføre samme ordning fra januar.

Men det er »aldeles uetisk og burde være ulovligt«, siger lektor og kønsforsker på Roskilde Universitet Karen Sjørup til Kristeligt Dagblad:

»Jeg synes, at det er et horribelt indgreb fra arbejdsgiverens side. Det er godt nok formuleret som et tilbud, men det kan meget hurtigt blive opfattet som tvang. Kvinderne kan føle, at det giver dem et forspring i karrieren, hvis de tager imod tilbuddet - og det omvendte, hvis de ikke gør«.

Argumentet for at tilbyde det noget atypiske personalegode er ifølge Kristeligt Dagblad, at man på den måde ligestiller mænd og kvinder, da kvinder med ordningen kan fokusere på karrieren uden at skulle bekymre sig om frugtbarhed.

Men både Karen Sjørup og psykolog og familieterapeut Annette Due Madsen, der også er centerleder hos Center for Familieudvikling, mener, at ordningen viser, at familielivet er blevet sekundært i forhold til arbejdslivet.

Annette Due Madsen finder det desuden »etisk forkasteligt«, at en arbejdsplads blander sig i medarbejdernes familieplanlægning, skriver Kristeligt Dagblad.