Vi har fået smag for fuldkorn

30 procent af danskerne får nu den anbefalede mængde fuldkorn om dagen. Især børn er blevet gode til at spise de sunde korn.

Fuldkorn er blevet en fast del af danskernes hverdagskost. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi er blevet meget bedre til at spise fuldkorn. Nye tal fra DTU Fødevareinstituttet viser, at vi spiser næsten dobbelt så meget fuldkorn som for ti år siden.

Danskerne spiser i gennemsnit 63 gram fuldkorn om dagen, og 30 procent af befolkningen får den anbefalede daglige mængde på 75 gram fuldkorn.

»Det er meget glædeligt at se stigningen i fuldkornsindtaget hos befolkningen, særligt blandt dem, der spiser mindst fuldkorn,« siger Charlotte Kira Kimby, som er sundhedschef i Hjerteforeningen. Hun hæfter sig ved, at det især er børn, der får tilstrækkeligt med fuldkorn.

»Børn spiser jo det mad, som forældrene giver dem. Og vi er rigtig glade for, at der nu er skabt en stor bevidsthed hos forældrene om, at det er vigtigt med fuldkorn,« siger hun.

Hjerteforeningen er en del af det partnerskab, som arbejder for at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn. Bag partnerskabet står Fødevarestyrelsen og en række sundhedsforeninger og fødevarevirksomheder, der i 2009 søsatte en kampagne for at få flere til at spise fuldkorn.

Det er nu 43 procent af alle børn og 27 procent af alle voksne, der får den anbefalede mængde fuldkorn - før kampagnen gjaldt det kun henholdsvis syv og fem procent.

Charlotte Kira Kimby fremhæver, at fødevareproducenterne har været dygtige til at udvikle nye fuldkornsprodukter, som kan appellere til mange forskellige mennesker. Og ifølge sundhedschefen kan fuldkorn være med til at modvirke social ulighed.

»Nu er det ikke kun en lille elite, som spiser fuldkorn. Nu er det noget, som rigtig mange danskere gør, og jeg tror bestemt, at det kan være med til at udligne den ulighed, som vi jo desværre ser i Danmark,« siger hun.

Trods fremgangen er der stadig mange, der ikke får den anbefalede daglige mængde på 75 gram fuldkorn, og derfor fortsætter Fuldkornspartnerskabet arbejdet i en ny treårig periode.