Frø, kål og fuldkorn kan mindske brystkræfts dødelighed

Ny forskning peger mod, at de såkaldte lignaner mindsker dødeligheden hos kvinder med brystkræft.

ARKIVFOTO: Fuldkorn er blandt de ting, som kan øge muligheden for overlevelse hos brystkræftpatienter. Fold sammen
Læs mere
Foto: LINE THIT KLEIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kvinder med brystkræft kan med fordel kigge deres madplan igennem og skrue op for indtaget af frø, kål og fuldkornsprodukter.

Disse fødevarer indeholder nemlig østrogenlignende stoffer - de såkaldte lignaner - og et nyt studie fra Kræftens Bekæmpelses Forskningscenter peger på, at brystkræftramte, der har et højt indtag af disse, har en lavere risiko for at dø af sygdommen.

- Vi kan se, at især de ældre kvinder, der er gået i overgangsalderen, som har et højt indtag af de her lignaner, levede længere, forklarer postdoc Cecilie Kyrø, som har stået i spidsen for undersøgelsen.

Forskerne har brugt data fra 12.000 kvinder med brystkræft, som i en befolkningsundersøgelse har oplyst om deres kostvaner gennem spørgeskemaer.

Og den gruppe, der havde det højeste indtag af lignaner, havde 28 procent lavere risiko for at dø af deres sygdom, end den gruppe, der havde det laveste indtag.

Forskerne vil nu arbejde videre med resultaterne ved at undersøge blodprøver fra de deltagende kvinder.

- Vi synes, det er nogle meget spændende resultater, og de bliver også understøttet af resultater fra laboratoriestudier. Men det er stadig på et tidligt stadie, forklarer Cecilie Kyrø.

Lignaner findes i størst koncentration i frø, men i Danmark kommer den største del af indtaget af stofferne fra fuldkornsrug.

Og seniorrådgiver Heddie Mejborn fra DTU Fødevareinstituttet vurderer, at resultaterne fra det nye studie er i tråd med tidligere undersøgelser af effekterne ved at spise fuldkornsprodukter.

- Det peger i samme retning, som vi har set flere gange, nemlig at folk, der har et højere indtag af fuldkorn, har en lavere risiko for en række sygdomme, siger hun til Ritzau.

Cecilie Kyrø har i et tidligere studie påvist, at fuldkorn og andre kostfibre sænker risikoen for at udvikle tarmkræft.

Og selv om resultaterne fra brystkræftstudiet skal verificeres yderligere, så tør hun godt anbefale brystkræftpatienter - og alle andre for den sags skyld - at skrue op for indtaget af lignanholdige fødevarer

- Vi vil fraråde, at man spiser stofferne i store mængder gennem eksempelvis kosttilskud, for der kender man ikke effekten.

- Men i fuldkorn ved vi, at der er mange gavnlige stoffer, og man får ikke lignaner i meget store mængder. Så jeg synes bestemt, det er sikkert at anbefale kvinder, både med og uden brystkræft, at spise eksempelvis fuldkornsrug, siger kræftforskeren.

/ritzau/