Venner af Amager Fælled revser pensionsselskab: »Fy for pokker!«

Slaget om Amager Fælled i København udkæmpes nu med etstjernede anmeldelser på Facebook.

Pension Danmark skal sammen med By & Havn udvikle det område af Amager Fælled, som står til at skulle bebygges. Det får nu personer, som vil bevare den omdiskuterede strandeng, til at skrive negative anmeldelser på Facebook. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Usædvanligt mange har været forbi Pension Danmarks facebookside de seneste 48 timer, og det har ikke været med henblik på at rose en pensionsrådgivning.

Tværtimod er flere klikket ind forbi pensionsselskabets side for at skrive en etstjernet anmeldelse, og det har betydet, at to-tredjedele af selskabets samlede anmeldelser nu er etstjernede og afgivet i løbet af få dage.

Det efterlader Pension Danmark med tilfredshedsscoren 2,2.

»Fy for pokker!« konstaterer én.

»At have penge i Pensions Danmark er det samme som at investere i nedslagtning af uerstattelig natur,« skriver en anden.

Og:

»I startede som folkets pensionskasse, men nu lægger I folket ned og ødelægger deres natur,« raser en tredje.

Kritikken er opstået i kølvandet på, at selskabet By & Havn, som er 95 pct. ejet af Københavns Kommune, forleden meddelte, at det i samarbejde med Pension Danmark har etableret et projektselskab med ligeligt ejerskab, som skal byudvikle Ørestad Fælled Kvarter - bedre kendt som de seks pct. af Amager Fælled, der står til at skulle bebygges, medmindre et nyt kommunalt flertal sætter en stopper for det.

Dermed vil pensionsselskabet investere penge i at opføre boliger på den gamle eng, som er hjemsted for et rigt og sjældent plante- og dyreliv, og det har fået vrede tilhængere af Amager Fælled til tasterne.  

Heriblandt Philip Hahn-Petersen, som er manden, der i et opslag i Facebookgruppen Amager Fælleds Venner opfordrer til at lægge en negativ kommentar hos selskabet:

»Giv Pension Danmak en dårlig anmeldelse på deres facebookside, giv dem en dårlig anmeldelse på Google og flyt jeres pension til et andet selskab,« skriver han i opslaget, og det er stadig hans holdning, da Berlingske fanger ham telefonisk:

»Når vi, som ønsker at beskytte naturen, er oppe imod så stærke kræfter og så store pengebeløb, som Pension Danmark og By & Havn står med, må vi bruge vores stemmer til at flytte pengestrømmen, så folk bliver klar over, at de bør flytte deres penge, hvis de vil bidrage positivt til verden,« siger Philip Hahn-Petersen.

Han fortæller, at den valgte fremgangsmåde med at uddele etstjernede anmeldelser er effektiv:

»Det offentlige ry og omdømme for sådan en virksomhed betyder meget, og offentligheden skal vide, at selskabet er ved at investere midler i noget, som truer mangfoldigheden af dyre- og planterarter i Københavns Kommune,« siger Philip Hahn-Petersen.

Han er særligt provokeret af, at det nye projektselskab fastholder, at byggeriet på Amager Fælled er bæredygtigt:

»For man kan ikke tale om at bygge bæredygtigt, når man bygger ovenpå uerstattelige naturværdier, hvor plantearter er i fare for at uddø fra kommunen. Det er ikke bæredygtigt,« fastslår Philip Hahn-Petersen.

Pension Danmark vil ikke kommentere den kritik, der er kommet på Facebook. I stedet skriver direktør i Pension Danmark Ejendomme, Marius Møller, i et skriftligt svar til Berlingske, at området ikke er fredet, men fastlagt til byudvikling i lovgivningen:

»Vi er helt opmærksomme på, at der i området er et rigt plante- og dyreliv – naturværdier som også findes andre steder i Danmark. Vi har stort fokus på at bevare naturværdierne i området, og derfor vil der blive iværksat tiltag med netop det formål.«

Det er kun et par uger siden, at Berlingske beskrev, hvordan Centerslagteren i Albertslund også blev overrumplet af vrede opslag på Facebook fra personer, som ikke har sat deres ben i butikken som kunder.

Her var det nemlig veganere, som stod bag de etstjernede anmeldelser, der tikkede ind med begrundelser om, at »dyr er ikke mad«.

Det fik folketingsmedlem Mattias Tesfaye (S) til at skrive en opfordring om at tage forbi slagtermester Jan for at spise frokost, og siden har slagteren modtaget massevis af femstjernede anmeldelser og kærlige ord fra kunder og supportere.