Veggerby risikerer millionbøde

Den tidligere cykelrytter Jens Veggerby står tiltalt for pengesmugling for Stein Bagger. Han kan risikere at blive idømt en millionbøde.

Den tidligere profesionelle cykelrytter Jens Veggerby, bliver tiltalt for pengesmugling for den bedrageridømte Stein Bagger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carl Redhead
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han handlede i god tro. Det var bare en vennetjeneste. Han vidste ikke, at det var ulovligt at bringe omkring to mio. kr. ind i landet uden at oplyse toldmyndighederne om det.

Sådan forklarer galleriejer og tidligere cykelrytter Jens Veggerby pengesmuglingen for Stein Bagger, men alligevel bliver han nu tiltalt for overtrædelse af toldloven. Det fremgår af et anklageskrift ved Københavns Byret, som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af.

Rap over fingrene

Og selv om Jens Veggerby selv kom til politiet og fortalte om pengene, da IT Factory-skandalen begyndte at rulle i november 2008, kan han risikere et ordentligt rap over fingrene.

Tidslinje: Dramaet om IT Factory og Stein Bagger

I bødesager bliver der nemlig ifølge strafferetlig ekspert Trine Baumbach, adjunkt, Ph.d. ved Københavns Universitet lagt utrolig stor vægt på praksis.

- Men også beløbets størrelse, hvor grov forbrydelsen er og hensynet til gerningspersonens forhold. Hvem er han, hvad er hans økonomiske situation? Alle disse ting kender jeg ikke, så jeg hverken vil eller kan udtale mig om den her konkrete sag. Men udgangspunktet er, at man kigger på praksis, forklarer hun til berlingske.dk.

Guldsmed på vej til Dubai

Og der er umiddelbart en praksis på området. En guldsmed på vej til Dubai med 700.000 kr. og 120.000 dollars i kontanter blev ifølge Jyllands-Posten i januar idømt en bøde på 891.000 kr. i Københavns Byret, fordi han glemte at fortælle toldvæsenet om de mange penge. Direkte overført svarer det til, at Stein Baggers private kunstrådgiver risikerer en bøde på 1,4 mio. kr.

- Man kigger netop på praksis i bødesager. Hvad giver det normalt at begå en sådan forbrydelse? Hvis man ikke har nogen særlig praksis på lige netop den bestemmelse, så prøver man at finde lignende bestemmelser og kigge på, hvad man plejer at give i straf, forklarer Trine Baumbach.

Læs også: Veggerby tjente millioner på Stein Bagger

De mange penge førte Jens Veggerby ind i landet, da Stein Bagger havde problemer med at få transporteret pengene fra Monaco til Danmark. Pengene afleverede Veggerby til HA-rockeren Brian Sandberg, som han mødtes med i Københavns Lufthavn.