Unge ryger og drikker mindre fordi forældrene gør det

Misbrugseksperten Henrik Rindom er ikke i tvivl om, at det er lavere cigaret- og alkoholforbrug blandt voksne, der også får færre unge til at ryge og drikke.

MODELBILLEDE af ung der køber alkohol. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er først og fremmest forældrenes skyld, at de helt unge ryger og drikker mindre end tidligere.

Det vurderer misbrugsekspert, psykiater og overlæge Henrik Rindom.

»Børn vil være ligesom far og mor. Så hvis forældrene ryger og drikker mindre, gør de unge det også,« fastslår han.

Nye tal fra Københavns Kommune viser ifølge Politiken, at der er langt færre elever i 7.-9. klasse, der har et forbrug af alkohol, cigaretter eller hash sammenlignet med tidligere. I 1980erne havde ni ud af ti 13-årige prøvet at drikke alkohol, men tallene fra København viser, at det i dag er mindre end tre ud af ti børn i 7. klasse, som har prøvet at drikke en hel genstand.

Henrik Rindom er ikke i tvivl om, at det er voksne forbilleder, der er skyld i den udvikling.

»At eleverne i 7. klasse nu drikker mindre, ryger mindre og bruger mindre hash, er særdeles positivt. Det mindre forbrug af tobak blandt de voksne, har givetvis en afsmittende effekt på unge, som derfor ikke begynder at eksperimentere med tobak. Og når de ikke eksperimenterer med tobak og lærer at inhalere tobaksrøg, ja, så får man heller ikke noget ud af at begynde at ryge hash, for det kræver, at man er god til at inhalere. Resultatet bliver derfor også, at der er færre, der også begynder at ryge hash. Hvis de ikke ryger tobak, ryger de heller ikke hash,« forklarer han.

Misbrugseksperten vurderer, at det er unge over hele landet, der ryger mindre i dag end tidligere. Men på alkoholsiden kan det variere, forklarer han.

»Når det drejer sig om tobakken, så ved vi, at der over de senere har været et betydeligt fald i tobaksbrug blandt voksne over hele landet, og det smitter af på børnene. Men når det gælder alkoholen, så tror jeg, det kan være lokalt bestemt, afhængig af kommunens indsats for at minimere de unges alkoholforbrug,« siger han.

Selvom Henrik Rindom glæder sig over, at de danske unge drikker mindre end tidligere, så er der stadig lang vej endnu, før Danmark mister sin førsteplands i druk blandt unge, forklarer han.

»Min umiddelbare forventning er, at der vil gå lang tid, og der skal ændres betydeligt i dansk alkoholkultur, før vi kan se en så markant ændring i forbruget, at vi ikke ligger på førstepladsen længere.«