Færre danske børn ryger og drikker

Aldrig har så få elever i 7. klasse drukket øl eller røget smøger og joints, viser helt nye tal. Det er en spændende udvikling, siger forskere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 1980erne og 1990erne var det ni af ti 13-årige, som havde prøvet at drikke alkohol. De senere år har danske børns forhold til alkohol imidlertid taget en skarp drejning, skriver Politiken.

Helt nye tal fra Københavns Kommune viser, at det nu er mindre end tre af ti børn i 7. klasse, som har prøvet at drikke en hel genstand, skriver avisen.

»Det er vanvittigt dejligt. Det betyder, at børn og unge er bedre i stand til at lære noget, fordi de ikke sidder og har tømmermænd eller har røget hash, så de ikke kan finde ud af at lære noget,« siger Københavns børne- og ungdomsborgmester, Anne Vang (S).

Selv om det tallene ’kun<saxo:ch value="226 128 153"/> dækker landets største kommune, er der tale om en bemærkelsesværdig tendens, mener forsker Pernille Bendtsen fra Statens Institut for Folkesundhed. Hun mener, at en del af forklaringen på faldet skal findes i lovgivningen, hvor der i 2004 blev indført forbud mod salg af alkohol til unge under 16 år, og da man fra 2011 skal være 18 år for at købe spiritus på over 16,5 procent.

»Det har formentlig medvirket til, at der er sket et normskred. De unge, der ryger og drikker i dag, er nogle andre typer end for ti år siden. Alligevel skal vi ikke juble, for vi ligger stadig helt vildt højt internationalt som nummer ét, når det kommer til de 15-åriges druk,« siger hun til Politiken.

Hvert forår siden 2011 er alle elever i 7. til 9. klasse blevet spurgt om forbrug af alkohol, cigaretter og hash. I alle tre tilfælde er forbruget dalet kraftigt – især for de yngste. Forbruget daler også for 9.-klasserne, dog kun med få procentpoint.

Dermed dropper de unge ikke rusen helt – de udskyder den, siger Signe Ravn, der forsker i risikokulturer blandt danske unge på SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

»Det tyder på, at denne her supertanker af en alkoholkultur faktisk kan ændre retning,« siger hun, og fortsætter:

»Som 15-årig er man lidt mere moden og dermed bedre til at håndtere de situationer, man risikerer at komme ud for, når man har fået for meget at drikke«.

Det, at man i dag ikke må ryge på skoler, arbejdspladser og restauranter, har formentlig medvirket til, at der er sket et normskred, siger Pernille Bendtsen fra Statens Institut for Folkesundhed:

»De unge, der ryger og drikker i dag, er nogle andre typer end for ti år siden. Alligevel skal vi ikke juble, for vi ligger stadig helt vildt højt internationalt som nummer ét, når det kommer til de 15-åriges druk. Men det ændrer ikke ved, at vi er inde i en spændende udvikling,« siger hun.

En anden forklaring er ifølge Signe Ravn fra SFI, at forældrene har ændret holdning.

»Tidligere har der eksempelvis været en idé om, at det var godt at lære at drikke derhjemme. Men den holdning er blevet skudt ned,« siger hun til Politiken.