Undersøgelse: Fædre negligerer barselslysten

Hver femte far holder mindre barsel, end han ønsker, viser ny undersøgelse. Ligestillingen på barselsområdet halter, mener professor.

ARKIVFOTO 2013 af Nicolai Gjøg der er far og på barsel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når en lille ny kommer til verden, er det ofte mor, der går hjemme med barnet. Men faktisk kan far være mindst lige så interesseret i at gå på barsel.

Ifølge en ny undersøgelse, som Gallup har lavet for Institut for Menneskerettigheder, svarer hver femte far således, at han holder mindre barsel, end han egentligt har lyst til. Det skriver Avisen.dk.

44 procent af undersøgelsens 1.589 adspurgte svarer, at dette skyldes, at mere barsel ville føre til et økonomisk tab.

Ifølge professor Anette Borchorst, der forsker i barsels- og forældreorlov på Aalborg Universitet, er det økonomiske aspekt dog ikke den eneste grund til, at fædre ikke får så meget tid med barnet, som de ønsker. En del af forklaringen skyldes også, at mødre selv vil have tiden hjemme hos barnet.

»Det ligger i vores kultur, at kvinderne er længst tid på barsel. Særligt de ufaglærte og lavtuddannede kvinder vil gerne holde lang barsel. Hvis kvinderne skal lære at dele barslen, bliver man nødt til at have en lovgivning, der bakker det op. Danmark ligger nummer sjok i forhold til de andre nordiske lande, når det kommer til ligestilling,« siger hun til Avisen.dk og uddyber, at både karrieremuligheder og lønniveau påvirkes af barsel, som derfor bør fordeles ligeligt mellem forældrene.

I undersøgelsen svarer 35 procent af fædrene, at de ikke holder barsel som ønsket, fordi mødrene vil have barslen. 21 procent forklarer det med, at det vil være ødelæggende for karrieren, eller at de ikke har ret til mere barsel, end de har holdt.