Måske er det far, der skal gå hjemme?

Det offentlige fattes penge. Så arbejdsgiverne skal i fremtiden tage et medansvar for, at familielivet hænger sammen. Eksempelvis ved at give flere fædre en lang orlov.

ARKIVFOTO 2013 af Nicolai Gjøg der er far og på barsel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Havde børn mere kvalitetsvoksenkontakt, dengang mor gik derhjemme og passede fire-fem børn, mens hun måtte vaske alt tøj i hånden, koge bleerne, gøre hjemme rent og sørge for service til far, når han indfandt sig ved middagsbordet?

Næppe. Det nytter ikke noget at sammenligne nutidens stressede familieliv med foregående generationer og kalde det ene eller det andet for bedre. For betingelserne for familielivet ændrer sig med hver generation - og det er derfor op til politikerne, men i høj grad også til arbejdsgiverne at følge med og sikre familierne en tålelig hverdag. Uden for lange dage i institutionen og uden manglende kontakt til mor og far.

Det mener Ning de Coninck-Smith, professor i barndoms- og ungdomskultur ved DPU, Aarhus Universitet, som opfordrer arbejdsgiverne til at være de proaktive, tænke en generation frem og allerede nu bane vejen for, at deres medarbejderes familier - og børn - får det godt:

»Det er ikke længe siden, at denne debat slet ikke var mulig. Det var først i 1980erne, at barselsorloven blev forlænget til først tre og siden fem måneder. Man havde ikke andet valg end at få sit barn passet ude eller lade mor gå hjemme. I dag er tanken om, at det er det rigtige at passe de små derhjemme i lang tid dukket op igen, fordi man allerede går hjemme et år,« siger hun.

Men det er ikke længere givet, at det er mor, der skal kaste karriere og fuldtidsjob overbord, siger hun.

»Det kunne lige så godt blive far - for det er jo efterhånden ofte ham, der har den korteste uddannelse. Kernefamilien og dens dynamik ser slet ikke ud, som den gjorde i gamle dage -. og det bliver slet ikke den, vi har om 20-30 år. Det er vi nødt til at forholde os til som samfund og følge det op med lovgivning og tiltag på arbejdsmarkedet, som i dag »nedpriviligerer« kvinderne,« siger hun.

»Børnemishandling«

I påsken vakte Marie Krarup opsigt med en Facebook-opdatering, hvor hun kaldte det »børnemishandling«, når børn bliver hentet klokken 16.30 i institutionerne.

DF-politikeren har til Berlingske forklaret, at hun ønsker at starte en debat om, hvordan vi har indrettet samfundet - og hvordan vi kan sikre børn mere tid sammen med deres forældre.

Men, siger Ning de Coninck-Smith, det er begrænset, hvad politikerne kan gøre, så længe der er lige så begrænsede offentlige midler. Eksempelvis har kommunerne parallelt med debatten om familie-job-balance og småbørns trivsel i institutionerne gennem flere år bygget store daginstitutioner, lagt de mindre sammen og lukket de små - altså sammen for at spare på budgetterne, viser forskning fra DPU.

En forskningsrapport fra instituttet viste for en måned siden, at besparelserne og sammenlægningerne har haft konsekvenser for børnenes trivsel, indlæring og udvikling:
Børnene venter længere på voksenkontakt, irettesættes oftere og er trætte, når de kommer hjem. Forskeren bag, professor Grethe Kragh-Müller, kaldte i den forbindelse de store institutioner for »et kæmpe eksperiment, man har kastet børn og småbørnsfamilier ud i«.

Derfor er det måske arbejdsgivere med socialt ansvar og CSR skrevet ind i regnskabet, der vil vise vejen frem for at skabe familieliv med balance og kortere institutionsdage, siger Ning de Coninck-Smith:

»Fremtidens arbejdsgivere bliver nødt til at tænke, at familierne også kan bestå af en far, der går hjemme i længere tid, mens mor bestrider en topstilling. Og have en HR-politik, der siger: Vores medarbejdere skal have glade familier, blandt andet ved at sikre en fleksibilitet i arbejdstid hen over en årrække. En del af virksomhederne er, presset af de unge og veluddannede, på vej med de tiltag - ellers får de ikke de bedste medarbejdere,« siger Ning de Coninck-Smith.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!