»Enten var jeg ikke til stede, eller også var jeg ligegyldig«

Da Dennis Bonner Stockmarr på barselsgangen kiggede på sin nyfødte datter, Idun, stoppede blikket ved det lille lyserøde skilt på ­kuvøsen, som Idun lå i. »Til lykke Nikoline« stod der.

Dennis blev far som 23-årig. Han mener, at systemet bagatelliserer og stigmatiserer den unge far til fordel for moderen, og mener vi har et ligestillingsproblem i Danmark, når det kommer til unge fædres anerkendelse og rettigheder. Fotograferet sammen med datteren Idun. Fold sammen
Læs mere

»Så fandt jeg en kuglepen og skrev mit navn på også!« husker Dennis Bonner Stockmarr.

Episoden er sigende for Dennis Bonner Stockmarrs oplevelse med at blive far i en ung alder. Fra første færd har omgivelserne forventet, at han ikke var der. Han har aldrig haft samtaler med fagpersoner om det at blive far, og til fælles møder ­oplevede han at blive ignoreret. På et tidspunkt spurgte sundhedsplejersken først til hans navn et kvarter inde i samtalen.

Prikken over i’et var, da den ­daværende kæreste, Nikoline, efter et møde for unge mødre fortalte, at de var blevet spurgt om, hvorvidt mændene stadig var i deres liv.

»Det er udtryk for en grundlæggende mistillid. Enten var jeg ikke til stede, eller også var jeg ligegyldig,« mener Dennis Bonner Stockmarr. Da Idun var et år, blev hun skilsmissebarn. Hun bor nu halvdelen af tiden hos sin far i parcelhuset med udsigt til markerne i Gevninge ved Roskilde, for Dennis Bonner Stockmarr vil sin datter lige så meget, som hendes mor vil. Dennis Bonner Stockmarr er overbevist om, at det samme gælder for de ­fleste unge fædre, og mener, det er et uretfærdigt billede, der tegnes i den ­berømte og berygtede serie »De ­Unge Mødre«.

»Programmet udstiller unge fædre, der skrider. De har specifikt valgt tilfælde, hvor faderen ikke er der.«

Selv savnede Dennis Bonner Stockmarr rollemodeller i medierne og blandt sundhedspersonalet, der kunne hjælpe ham med at finde ud af, hvordan han skulle være far. Den viden læste han sig i stedet til.

Han taler om ligestilling og barsel til mænd, om ligeløn til kvinder og resten af de store uligheder mellem kønnene. Det er dog ikke let at holde fokus på kønskampen, for Idun bryder konstant farens talestrøm med spørgsmål.

Fædrene bærer dog selv en del af skylden for den manglende opmærksomhed, mener Dennis Bonner Stockmarr.

»Der er et helt andet bånd mellem mødre end mellem fædre. Mænd ­råber ikke op om, at de er blevet far. Det er, som om der er et underligt tabu omkring det.«