Ukrudt trives med mere CO2

Mere CO2 i atmosfæren gør mælkebøtter og giftig vedbend højere og mere modstandsdygtige. Det viser to nye undersøgelser fra USA.

Foto: Bjarke Ørsted Fold sammen
Læs mere

Ukrudt som mælkebøtter og giftig vedbend stortrives med de voksende mængder af drivhusgassen CO2 i atmosfæren. Planterne bliver højere, saftigere og mere modstandsdygtige, viser to nye studier i USA.

Giftig vedbend, der på dansk også kaldes giftsumak, er så giftig, at en let berøring kan give alvorlige, brandsårsagtige hudskader. Planten er blevet dyrket i laboratorier med et CO2-indhold i luften, der svarer til nutidens, og disse planter svulmede til dobbelt størrelse i forhold til planter, der blev dyrket under CO2-forhold som i 1950'erne. Det fortæller en undersøgelse i tidsskriftet Weed Science.

I en anden undersøgelse dyrkede forskerne mælkebøtter i et CO2-miljø, der svarede til det forventede niveau i år 2100. Også her nød planterne godt af øget drivhuseffekt og producerede 32 procent flere frøbærende frugter.

- Undersøgelserne peger på, at mange ukrudtsarter reagerer stærkt på højere niveauer af kuldioxid, siger Jeff Dukes, økolog ved University of Massachusetts i Boston.

/ritzau/