Turister ryster på hovedet over Böss: Nej, danskerne er ikke mestre i uhøflighed

En ny undersøgelse putter Danmark i bund blandt europæiske lande, når det kommer til høflighed. Berlingske gik på gaden og spurgte turister, om deres møde med de uhøflige danskere.

Turister i Nyhavn (Arkiv) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Åhh Nyhavn. Her er Janteloven i kort snor, her må du vise, at du har format og formue.

Meget dansk og meget turistet. Men er danskerne høflige over for turisterne?

Til det svarer »Håndbog i høflighed – kulturelle koder i 11 EU-lande«, at danskerne er det mindst høflige land i Europa.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Danskerne befinder sig i bunden, og afstanden til de mest hensynsfulde og høflige lande bliver kun større. Det fortæller lektor og samfundsforsker Michael Böss fra Aarhus Universitet, der har været med til at skrive bogen, til Kristeligt Dagblad:

»Vi bliver værre og værre. Der sker et meget alvorligt normskred i disse år, hvor vi ikke viser andre samme respekt som tidligere, og vi er i færd med at miste de fælles normer for, hvordan vi opfører os ordentligt over for hinanden,« siger han.

»Det er en udvikling, der ikke mindst hænger sammen med, at det er 68-generationens børn, der opdrager ungdommen i dag efter noget løsere sociale koder end tidligere. Samtidig er de kristne værdier stadigt mindre tydelige og udgør ikke længere samfundets bærende kultur.«

Han nævner over for Kristeligt Dagblad skænderier på cykelstierne, stigende uro i skoleklasserne og de store mængder affald i naturen som sigende eksempler på danskernes uhøflighed og hensynsløshed.

Turister ryster på hovedet over Böss

Men danskernes uhøflighed skal naturligvis ikke stå uimodsagt og uprøvet, så Berlingske har været i Nyhavn og spørge turister fra hele verden, om de er enige i konklusionen i bogen af blandt andre Michael Böss.

Italienske Mario afslører sig selv som turist med solbriller og kamera dinglende i snore om halsen. Han har været i København to gange, og han har endnu ikke mødt den uhøflige dansker, fortæller han.

»Danskerne kan være reserverede, men de er ikke uhøflige. Især de yngre danskere, jeg møder, er meget imødekommende og snakkesaglige. Vores buschauffør på vej herhen var til gengæld ikke til at få et ord ud af,« fortæller Mario.

Sammenlignet med Italien og Sicilien, hvor Mario bor, er Danmark og danskerne et kærkomment afbræk:

»I Italien snakker alle og hele tiden, så det er rart at komme til Danmark. Jeg nyder det.«

Mens Berlingskes udsendte i Nyhavn snakker med italienske Mario, henvender tre schweiziske piger sig. De vil vide, hvor der er et supermarked.

De tre piger har heller ikke oplevet, at danskerne skulle være uhøflige.

»Überhaubt not,« lyder det på gebrokkent engelsk.

»Vi har været her i to dage, og danskerne er simpelthen så søde.De holder sig for sig selv, men når man henvender sig, får man altid hjælp,« forklarer pigerne.

»Vi leder efter en dansk mand til vores veninde«

Foran den ikoniske bygning beliggende Nyhavn 17 står fire latinamerikanske unge og plejer tømmermændene med Caminante cerutter og soft ice.

Brasilienske Carlos fører ordet:

»Hvis du sammenligner med andre europæiske lande, så er danskerne ikke specielt uhøflige. De er flinke og rare. Men vi kommer fra Latinamerika, og dér er stemningen på gaden bare helt anderledes end i Europa,« siger han.

De fire venner fortæller, at de netop har oplevet, at to danske piger fotograferede dem fra den anden side af kanalen i Nyhavn. De anråbte dem og fik dem til at komme over til dem, og de faldt i snak.

»De var rigtigt søde,« siger Carlos.

Særligt ét sted i København har overrasket de fire venner positivt:

»Christiania,« fremhæver Carlos, men bemærker:

»Det kan også være fordi, at folk var skæve derude. Så bliver man lidt mere åben.«

På bolværket ved kanalen sidder tre portugiske veninder. De snakker og griner, så højt, at de tiltrækker sig megen opmærksom fra forbipasserende. Men det er med vilje:

»Vi leder efter en dansk mand til vores veninde,« forklarer den ene til de andres store fornøjelse.

De tre veninder har været i Danmark før og forholder sig hovedrystende til usagnet om, danskerne som uhøflige:

»Danskerne er søde og rare, og de vil altid gerne snakke. Vi har lige været i England, og dér er folk så kedelige og arrogante, sammenlignet med her,« siger den ene.

»Nummer to er den første taber«

Vores svenske naboer, som er blandt de lande, der bliver undersøgt i den nye bog, bliver af et argentisk ægtepar fremhævet som det eneste land, Danmark ikke kan måle sig med, når det kommer til høflighed.

De to er ved at afslutte et krydstogt i Østersøen og har stadigt ikke fjernet smilet efter deres netop overståede ophold i den svenske hovedstad, Stockholm.

»I Sverige smiler alle, alle er flinke, alle konverserer. Men Danmark er godt med, de er nummer to på listen,« vurderer ægteparret.

Men som parret bemærker:

»Nummer to er den første taber, og Danmark er langt bag efter Sverige. Vi købte to kopper kaffe i morges af en kvinde, der ikke sagde ét ord,« fortæller de.

Men et andet sted i Nyhavn sidder to unge, svenske mænd og drikker fadøl af plastickrus. De nyder at komme til København fremfor deres egen by, Malmö:

»Hvis ikke det var så dyrt at bo her, flyttede jeg hertil,« siger den ene.

»Danskerne er meget rarere og og mere imødekommende end svenskerne,« siger den anden.

De mange asiater Berlingskes udsendte henvendte sig til havde ikke lyst til at medvirke i artiklen.