To fredage i træk har grupper af unge skabt problemer i Tivoli – forsker kommer med forklaring

Slagsmål og ulovligt forcerede hegn; to gange Fredagsrock i træk har der været uroligheder i Tivoli, hvor politiet har måttet spille en større nøglerolle. Forsker i blandt andet køkultur siger til DR, hvad det kan handle om.

Hvorfor har problemerne to fredage i træk under Tivoli Fredagsrock været større end normalt? Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste to dage har der under Tivolis Fredagsrock været flere problemer end vanligt.

Forrige fredag måtte politiet tilkaldes på grund af slåskampe inden for og uden for Tivolis område under koncerten med rapperen Icekiid.

Denne fredag beskrev politiet en »dårlig« stemning omkring Tivoli, da dørene tidligt blev lukket til forlystelsesparken, hvorfor flere unge ulovligt forsøgte at forcere hegnet. En 15-årig blev også anholdt på aftenen.

»Der var fortsat nogle episoder, hvor unge udviser uacceptabel adfærd, og der var alt for mange, der forsøgte at forcere hegnet,« sagde Tivolis pressechef Torben Plank til Berlingske.

Og der findes nok en god – og måske oplagt – forklaring på, hvorfor urolighederne er mere omfattende, end Tivoli har været vant til:

De seneste års coronanedlukninger, der for nylig er ophørt.

»Der har nok været en slags trykkogereffekt. Vi har opført os rigtig pænt rigtig længe og har stået i velordnede køer, og der er en følelse af, at nu skal man have sit liv tilbage,« siger professor ved Aalborg Universitet Ole B. Jensen til DR.

Han har forsket i køkultur og er medforfatter til bogen »Det Epidemiske Samfund«, der udkom efter første nedlukning i 2020 og handler om samfundet efter covid-19.

Det flugter overvejende med den analyse, Tivoli selv har: at mange af de unge gæster på grund af coronanedlukninger i de seneste år nu er førstegangskoncertgæster, hvilket spiller en rolle for deres adfærd, som Torben Plank sagde til Berlingske.

Stramninger på vej?

Tivoli havde inden fredag bedt gæster om at ankomme tidligt til koncerten med Andreas Odbjerg og Artigeardit spillede, hvilket overvejende lykkedes.

Men det betød også, at området omkring indgangen ud til Vesterbrogade var proppet med mennesker, og mange måtte gå forgæves, da Tivoli lukkede porten klokken lidt over 20.

Der var ifølge politiet et par tusind mennesker i gaderne omkring Tivoli, og på et tidspunkt fandt politiet det nødvendigt at spærre Vesterbrogade for trafik.

Torben Plank har oplyst, at Tivolis ledelse på et statusmøde lørdag drøftede mulighederne for at indføre en række »stramninger« til større events.

Det kunne for eksempel blive pladsreservationer, men Tivoli ønsker på nuværende tidspunkt ikke at oplyse nærmere om de tiltag, der bliver drøftet.