Tidligere chefredaktør runder 90: Man er først gammel, når man ikke længere er nysgerrig

90 år onsdag. Erik Randel har skrevet om tusindvis af danskere og som redaktør opdraget generationer af journalister.

Erik Randel har i årevis leveret navneportrætter til Berlingske. Privatfoto  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forskellen på at være gammel og at blive ældre forklarer Erik Randel prompte over mobilen, mens han – som vanligt – i fuld fart er på vej ud ad døren i hjemmet nær Kolding.

»Hvis man er gammel, har man givet op. Når man er ældre, er man stadig nysgerrig, og jeg er meget nysgerrig.«

Så de 90 år, den forhenværende chefredaktør runder 4. august, er blot endnu et trin på den forundringens stige, der har bragt ham fra ung redaktionsassistent på Berlingske over fremtrædende redaktør- og tillidsposter i dansk presse til nu skribent emeritus med licens – og lyst – til at opleve og beskrive verden.

Berlingskes læsere har i årevis kunnet glæde sig over Erik Randels fødselsdagsportrætter af høj og lav. Hans navneartikler kan tælles i tusindvis. Altid velskrevne, koncise og med en aktuel krølle. Han har endda undervist i portrætskrivningens kunst på Danmarks Journalisthøjskole, og han lover, at han ikke har leveret det sidste.
Men han har præsteret mere end at skrive. Efter studier i statskundskab ankom den unge Randel med sønderjysk stædighed og gåpåmod til Aalborg Stiftstidende (i dag Nordjyske), hvor den navnkundige bladlord, chefen himself, Alf Schiøttz-Christensen spottede talentet.

Erik Randel blev redaktionschef med ansvar for at banke den daglige avis sammen. Det gjorde han dygtigt og engageret – og en lille smule frygtet. Han havde ry for at være en hård hund. Dog ikke hårdere end at han villigt lod sig klø på maven af god journalistik.

Men flere år efter hans afrejse fra Nordjylland kunne man opleve medarbejdere nærmest stå ret, når hans navn blev nævnt.

Tilbage til København

Næste skridt blev posten som chefredaktør, senere også direktør, for den store avis på hans sønderjyske fødeegn, Jydske Tidende, dengang ejet af Berlingske.
Randel tog fat redaktionelt og administrativt og blev foregangsmand inden for ny avisteknologi – computere, it og redaktionelle redigeringssystemer.

Da Jydske Tidende i starten af 1990erne blev fusioneret med det andet store sydjyske dagblad til JydskeVestkysten, takkede han af for at slutte ringen i Pilestræde i København som medlem af chefredaktionen på Berlingske. Og sidst i årtiet gik han – ikke på pension, det ord kender han ikke – men tilbage til ungdommens glæde ved at sætte ord på papir.

Den glæde deler han i dag med »livets dessert«, otte børnebørn og et oldebarn. De fejrer sammen med hans tre børn den ungdommelige redaktørs fødselsdag.

»Det er vist første gang, at fire generationer Randel er samlet på én gang,« fortæller han.