Thorning vil gøre Thulesen Dahl til den store syndebuk

Socialdemokratiske græsrødder jubler, efter at Helle Thorning-Schmidt (S) i en tale på kongressen gjorde det klart, at hun går til valg på at få ny dagpengereform. Under valgkampen om dagpenge vil hun gøre Kristian Thulesen Dahl (DF) til den store syndebuk.

ARKIVFOTO. Partilederrunde. Helle Thorning-Schmidt (S) og Kristian Thulesen Dahl (DF) på Christiansborg sent søndag aften d. 25. maj 2014 efter Europaparlamentsvalget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun var klædt i rødt, og som talen på kongressen skred frem, var der heller ingen tvivl om, at den havde samme farve.

Og da statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) mod enden af den timelange tale endelig tog fat om det ømtålelige dagpenge-emne, der med voksende kraft har presset S-lederen siden hun satte sig i Statsministeriet, så kvitterede de socialdemokratiske græsrødder med stående klapsalver ved langbordene i Aalborg Kongrescenter.

Thorning-Schmidt havde ikke en konkret ny dagpengepolitik med til det socialdemokratiske bagland, men hun gik længere i sin tale, end mange havde troet.

Hun gjorde klart, at »vores modstand mod dagpengereformen er dybfølt«, og, at valgkampen i høj grad skal handle om en ny dagpengereform.

Hun understregede, at Socialdemokraterne har været imod reformen »fra dag ét«, og at den eneste grund til, at de ikke kunne lempe på den nu og her, skyldes regeringsgrundlaget med de Radikale. En aftale som ikke kan brydes, »fordi vi holder vores aftaler«, da »tillid er dyrebar« og har været »grundlaget for socialdemokratiske statsministre gennem tiderne«, som hun formulerede det.

Men efter et valg gælder nye spilleregler og for at vise handlekraft i forhold til at få en ny reform så hurtigt som muligt efter valget, sagde Thorning, at hun havde bedt om og fået forsikringer fra dagpengekommissionen om, at den kan fremrykke fremlæggelsen af sine analyser og anbefalinger fra 2016 til september 2015, så det nye folketing, der træder sammen efter det kommende valg hurtigt kan gå i gang med arbejdet med en ny dagpengereform. Et nyt dagpengesystem, der med Thornings ord, skal træde i kraft »så hurtigt som muligt« derefter og senest 1. januar 2016.

»Det folketingsvalg, der skal afholdes inden for det næste år, kommer til at handle om retningen for Danmark,« sagde Helle Thorning-Schmidt. »Vi vil have et nyt dagpengesystem. Dét får vi.«

»Thulesen Dahl-reformen«

Thorning gav i sin tale selv en forsmag på, hvordan Socialdemokraterne vil køre deres valgkampagne om dagpenge – nemlig ved at gøre Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl til den store syndebuk.

For det var Thulesen Dahl, der personligt gik i front for at lave den i 2010 med daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Den seneste tid har DF-formanden forsøgt at lokke traditionelle socialdemokratiske vælgere til sig forud for valget med en melding om, at han nu mener, at reformen har »ramt for hårdt«, hvorfor han lover lempelser af dagpengereformen.

I sin tale gjorde Thorning klart, at det var Thulesen Dahl, der »helt af egen drift« opfandt reformen, som hun ironiserende omtalte som »Thulesen Dahl-reformen«, og som regeringen sidenhen har »brugt over tre milliarder kroner på at afbøde konsekvenserne af«.

»Alligevel har det i perioder nærmest virket som om, at det var Mette (Frederiksen, red), Bjarne (Corydon, red) og mig, der har opfundet dagpengereformen. Og intet kan være mere forkert. Jeg forstår godt frustrationerne. Det gør alle. Men lad os rette dem imod reformens bagmænd,« sagde hun og hamrede senere igen løs på DF-formanden:

»Hvis man ønsker et andet dagpengesystem, end det Kristian Thulesen Dahl opfandt, så er det min klare anbefaling at stemme på et parti, der var imod fra dag ét. Hvis man vil være sikker på, at et nyt dagpengesystem bliver indfaset på en ordentlig måde, så er min anbefaling at stemme på et parti, der har vist viljen til at hjælpe mennesker, som er kommet i klemme.«

Statsministerens angreb på Kristian Thulesen Dahl kom kort efter, at et rekordhøjt antal delegerede, godt 1.100, havde hørt ham tale på DFs landsmøde i Herning Kongrescenter i et sceneri med dannebrogsflag, pølsevogne og billeder af dyr, børn og kornmarker.

DF vil have anbefalinger før et valg

I sin tale havde han til salens store glæde først og fremmest fokuseret på at få genindført grænsekontrol, fordi »østbander hærger«, »asylansøgere stort set uhindret kan tage til Danmark« og »ja, en flyrute fra Milano til København har endda fået tilnavnet Somalier-ekspressen«.

Men med Thornings melding blev DF-formanden snart en del af den nye dagpengevalgkamp.

»Hvis det er Helle Thorning-Schmidts svar på den kritik og de opfordringer, der har været til regeringen om at indkalde til forhandlinger om dagpenge, så synes jeg godt nok, det er pauvert. For i bund og grund er det efter et folketingsvalg,« siger Kristian Thulesen Dahl, der gerne så, at anbefalingerne fra dagpengekommissionen blev rykket frem til foråret og før valget.

»Indholdsmæssigt gør det ikke den store forskel, at man i givet fald får resultatet tre måneder før, for under alle omstændigheder vil det først være efter et folketingsvalg,« siger Kristian Thulesen Dahl, der har slået til lyd for, at dagpengereglerne gøres afhængig af tidens konjunkturer.

Kritik fra SF og Enhedslisten

Helle Thorning-Schmidts dagpenge-offensiv fik lørdag også en lunken modtagelse hos regeringens parlamentariske grundlag.

Både SF og Enhedslisten kritiserede at Thorning ikke leverer noget konkret her og nu, men blot ændrer sin retorik og fremskynder dagpengekommissionens arbejde.

»At fremrykke dagpengekommissionen med tre måneder løser ikke problemerne for dem, der falder ud af dagpengesystemet eller som står til at miste arbejdsmarkedsydelsen. Så det er ikke en reel løsning,« siger Enhedslistens gruppeformand, Stine Brix, til Berlingske Nyhedsbureau.

På Det Radikale Venstres landsmøde på Nyborg Strand gav den nye radikale leder, Morten Østergaard, sin fulde opbakning til statsminister Helle Thorning-Schmidts beslutning om at fremrykke dagpengekommissionens arbejde, »så vi kan lave den næste dagpengereform«.

Men umiddelbart skal ingen forvente, at de to regeringspartier går til valg på sammen ændringer af dagpengereformen.

»Jeg har ikke i sinde at rulle reformer tilbage. Reformer, der nu er selve årsagen til, at vi har et råderum til at bruge penge på de allerdårligst stillede,« lød det fra talerstolen fra Morten Østergaard, der dermed fortsatte det fokus, han har gjort sig til talsmand for i de forgangne uger.

»Reformen er rigtig og rimelig. Slet og ret,« fastslog han, og han har sit bagland med sig.

Den nye leder efter Margrethe Vestager modtog stående bifald i den store sal på Hotel Nyborg Strand for sit tydelige sprog. Hele partitoppen fik ros for sin »stålsatte kurs«.»Gør det ikke,« lød det fra det tidligere folketingsmedlem Elisabeth Arnold med henvisning til fagbevægelsens forslag om at ændre på genoptjeningskravet, mens hun sendte en knytnæve ud i luften foran talerstolen og den magentafarvede storskærm.

Spørgsmålet om Socialdemokraternes konkrete bud på indholdet af en dagpengereform står heller ikke endeligt klart.

»Jamen, først og fremmest er vi ikke i en valgkamp endnu,« svarede Thorning, da Berlingske efter talen spurgte hende til den præcise politik om dagpenge, som S vil gå til valg på.

»Vi ved nu, at Socialdemokraterne stemte imod Venstre og DFs dagpengesystem. Men da valgresultatet var talt op, så var der stadig et stort flertal for at forringe dagpengene, og så må vi se, hvordan det ser ud efter næste valg. Men det er Socialdemokraternes ønsker, at der skal ske ændringer, og det vil jeg også diskutere i valgkampen.«

Men havde det ikke været rimeligt, at du sagde, hvad jeres bud på et nyt dagpengesystem er, så vælgerne ved det?

»Vi kommer til at tage udgangspunkt i de aftaler, vi har med vores regeringspartner, og når vi så kommer frem til valget, så kommer vi til at diskutere dagpenge og det nye dagpengesystem. Men det er ikke tilfældigt, at vi har nedsat en dagpengekommission, for vi vil gerne have deres bud på, hvordan et fornuftigt dagpengesystem kan stykkes sammen. Men det bliver ikke sådan, at Socialdemokraterne kommer til at gå til valg på et fikst og færdigt dagpengesystem.«

Jo, men tror du ikke, vælgerne gerne vil vide, hvordan jeres løsning ser ud?

»Det kommer vi også til at diskutere inden valget.«