Svømmehaller og fitnesscentre åbner i dag – sådan skal du opføre dig

Søndag kom retningslinjerne for åbningen af landets fitnesscentre og svømmehaller, og nu begynder arbejdet med at få indrettet sig, så man lever op til myndighedernes krav. Fælles for genåbningen er kravet om god afstand og store mængder sprit.

Søndag aften offentliggjorde Kulturministeriet retningslinjer for genåbningen af idrætten indendørs. Fold sammen
Læs mere
Foto: Annelene Petersen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra og med mandag er det igen tilladt for svømmehaller og fitnesscentre at slå dørene op, og dermed er der godt nyt til alle os, der har set frem til igen at kunne hoppe i fra femmetervippen og plaske frem og tilbage i klorvandet.

Men bare fordi der nu er sagt god for, at svømmehallerne og centrene gerne må holde åbent, så er det ikke ensbetydende med, at de gør det. Der er nemlig en lang række retningslinjer, som de først skal leve op til. Dertil kommer også – i hvert fald for svømmehallerne – at de måske også skal bruge noget tid på at opvarme vandet, og det kan godt tage et par dage.

Kulturministeriet offentliggjorde søndag aften retningslinjerne for, hvordan danseskoler, svømmehaller og fitnesscentre samt andre idræts- og fritidsfaciliteter kan genåbne efter at have været lukket ned i flere måneder, og så skal man selvfølgelig også efterleve gældende lovgivning.

Retningslinjerne er »vejledende«, skriver ministeriet, og det fremgår, at »en forsvarlig genåbning indebærer, at hver enkelt forening, institution, virksomhedsledelse og ansatte eller de i øvrigt ansvarlige tager fælles ansvar for, at genåbningen sker på en måde, hvor smittespredningen begrænses mest muligt, herunder at der sikres afstand mellem mennesker, og at der fortsat er et skærpet fokus på hygiejne i henhold til myndighedernes generelle retningslinjer«.

Trygge udøvere

Kulturministeriet lægger i sine retningslinjer vægt på, at udøverne skal føle sig trygge, og det skal ske gennem tre grundlæggende principper, som står i prioriteret rækkefølge.

 1. Personer, der har symptomer på covid-19, skal isoleres, og så skal man undgå, at personer, der har symptomer på covid-19, møder op.
 2. God hygiejne med fokus på hosteetikette, håndhygiejne og rengøring af kontaktflader.
 3. Kontaktreduktion med fokus på at holde god afstand, hyppighed, varighed og barriere.

Det fremgår blandt andet også, at der så vidt muligt bør være vand og flydende sæbe eller håndsprit (70-85 pct. alkohol), mens der også bør være engangshåndklæder tilgængelige.

Nedenfor kan du se et overblik over, hvad retningslinjerne helt konkret går ud på.

Indendørs aktiviteter

Der gælder en række særlige retningslinjer, når det kommer til indendørs idræt som eksempelvis håndbold, svømning, badminton, dans og fitness.

Fælles for al indendørs idræt er, at der konstant bør være et fokus på at sikre, at afstanden mellem deltagerne er under kontrol. Da der er tale om fysisk aktivitet, er anbefalingen stadig, at der er to meter mellem udøverne, og det svarer altså til, at der skal være fire kvadratmeter i alt pr. udøver.

Badminton, håndbold, basketball, gymnastik og yoga

 • Banearealer kan inddeles i felter, så styringen af antal deltagere gøres nemmere.
 • Udøverne bedes medbringe eget udstyr, såfremt det er muligt.
 • Direkte kontakt mellem spillere er tilladt, men det kræver ekstra stort fokus på håndhygiejne.
 • Udøvere bør i videst muligt omfang medbringe eget udstyr, så man undgår, at brugerne rører ved det samme. Er dette ikke muligt, så er det anbefalingen, at man sørger for, at det fælles udstyr sprittes af undervejs og efter brug. Vi må gå ud fra, at det eksempelvis er gældende i forbindelse med diverse former for holdsport, der involverer en bold.

Danseskoler

 • Der skal være ti minutter mellem hver danselektion.
 • Det er tilladt at holde pauser, hvis man holder afstand i overensstemmelse med gældende regler om afstand.
 • Under pardans må man ikke skifte partner.
 • Der skal være to meter imellem dansende par.
 • Rengøring af kontaktpunkter mellem danseholdene bør følge de generelle retningslinjer om rengøring.

Fitnesscentre

 • Antallet af gæster i fitnesscentrene skal begrænses, så de generelle regler om afstand kan overholdes. Da der er tale om fysisk anstrengelse, gælder kravet, at der skal være fire kvadratmeter pr. person.
 • Antallet af gæster skal reguleres ved optælling ved indgangen til selve centeret og ved de enkelte fitnesslokaler.
 • Der skal være afstandsafmærkninger på gulvet de steder, hvor det er hensigtsmæssigt.
 • I caféområdet skal der være en meters afstand mellem borde og stole.
 • Yoga- og træningsmåtter, sandsække, boksehandsker og andre former for svedabsorberende udstyr skal ikke være tilgængeligt. Ønsker brugerne alligevel at benytte sig af den slags træningsredskaber, så skal de selv medbringe dem.
 • Der skal foretages ekstra udluftning og rengøring som en del af den daglige drift med hyppig desinficering af berøringsflader som dørhåndtag, kortlæsere, vandhaner og træningsudstyr og -maskiner.
 • Kontaktflader på redskaber og maskiner skal desinficeres efter hver benyttelse.

Hvis du ønsker en mere udførlig guide til retningslinjerne her, så vil jeg varmt anbefale, at du læser denne artikel, som min kollega har skrevet.

Svømmehaller
Der gælder særlige regler for svømning i indendørs svømmebassiner, og restriktionerne starter allerede i det øjeblik, man træder ind i bygningen. Nogle af dem lyder sådan her:

 • Antallet af brugere skal reguleres ved indgangen til omklædningsrum og i selve svømmehallen, så antallet af brugere ikke overstiger det generelle krav om afstand.
 • Nøgler til skabe skal sprittes af, efter hver bruger er færdig med at benytte sig af skabet.
 • Det maksimale antal svømmere i bassinet må ikke være større end, at de enkelte udøvere hver i sær har fire kvadratmeter målt på vandets overflade. Det fremgår ikke af retningslinjerne, hvordan man skal forholde sig, hvis man i forbindelse med aktiviteten får behov for at overhale en anden svømmer, så der venter de danske svømmehaller og ikke mindst svømmeklubberne en spændende opgave her.
 • Det maksimale antal brugere af bassiner, spa, dampbade og sauna må ikke overstige anbefalingen om én meters afstand, og hvis der er tale om fysisk anstrengende aktiviteter, så gælder kravet om to meter.
 • Al udstyr – eksempelvis i form af svømmeplader og pull buoys – skal rengøres før og efter brug. Det gælder formentligt også Aqua-udstyr, der bruges til genoptræning, såfremt det fortsat stilles til rådighed.

Der gælder også særlige regler for rengøring for de danske svømmehaller, og nogle af dem kommer her:

 • Startskamler, gelændere, stiger og bassinkant skal løbende afsprittes.
 • Skabe i omklædningsrum skal afsprittes, efter hver bruger er færdig med at benytte dem.
 • Døre og toiletter skal rengøres og afsprittes efter tidsbestemte intervaller.

Hvis du selv har lyst til at dykke ned i retningslinjerne, så kan de findes her.