I dag må landets fitnesscentre åbne: Her er retningslinjerne, de skal følge

Søndag kom retningslinjerne for åbningen af landets fitnesscentre, og hvordan genåbningen forvaltes, er i høj grad op til centrene selv. De morgenfriske motionister kan derfor mandag risikere at gå forgæves, indtil centrene har implementeret retningslinjerne.

 
Få overblikket over coronavirussen i Danmark her. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen og Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

6. juni var der gode nyheder til landets motionister, da regeringen meddelte, at fitnesscentre landet over fra i dag må åbne før tid.

Mandag 8. juni må centrene slå dørene op i den såkaldte tredje fase af genåbningen, selv om den hidtidige melding lød, at centrene ikke kunne åbne før i august.

Står man klar mandag morgen til igen at tage hul på træningen, risikerer man imidlertid stadigvæk at gå forgæves. For på trods af at aktiviteterne kan åbne mandag, har centrene brug for tid til at implementere myndighedernes retningslinjer for, hvordan genåbningen bør forvaltes.

»De endelige retningslinjer fra myndighederne kender vi endnu ikke, og vi afventer disse for at kunne gøre alt klar og melde ud, hvornår vi kan åbne,« skrev landets største fitnesskæde, Fitness World, søndag i et opslag på Facebook.

Samme melding lød søndag fra kæden Repeat Fitness:

»Vi afventer stadig de endelige retningslinjer fra myndighederne i forhold til åbningen, men én ting tør vi godt love – vi åbner så hurtigt, vi overhovedet kan.«

Og på Facebook skrev Sats søndag til sine over 45.000 følgere:

»Vi har fået grønt lys for en genåbning, og det er helt fantastisk! Vi afventer stadig myndighedernes retningslinjer, og vi vil give jer en dato for, hvornår vi kan åbne hurtigst muligt herefter.«

Retningslinjerne er op til centrene selv

Søndag kom retningslinjerne fra Kulturministeriet, og det fremgår klart, at en stor del af den praktiske udformning af retningslinjerne er op til centrene selv.

»En forsvarlig genåbning indebærer, at hver enkelt forening/institution/virksomheds ledelse og ansatte eller de i øvrigt ansvarlige tager fælles ansvar for, at genåbningen sker på en måde, hvor smittespredningen begrænses mest muligt, herunder at der sikres afstand mellem mennesker, og at der fortsat er et skærpet fokus på hygiejne i henhold til myndighedernes generelle retningslinjer,« står der i retningslinjerne.

»Man skal undgå fremmøde ved symptomer, og man bør forlade aktiviteten umiddelbart, såfremt man får symptomer.«

Retningslinjerne er »vejledende«, skriver ministeriet, i forhold til hvordan idræts- og fritidsfaciliteter kan foretage en ansvarlig indretning.

Fra mandag øges forsamlingsforbuddet fra ti til 50 personer, og hvis træning kan tilrettelægges i grupper af maksimalt 50 personer, som holdes indbyrdes adskilt, vil det være muligt at overholde forsamlingsforbuddet, står der i retningslinjerne.

Kulturministeriet oplyser i en e-mail til Berlingske, at der endnu ikke er en endelig aftale om visse dele af forsamlingsforbuddet samt sommeraktiviteter for børn og unge. Når det er faldet på plads, og der er udsendt en ny bekendtgørelse, vil retningslinjerne blive opdateret, lyder det.

Maskiner skal afsprittes og måtter fjernes

Det er dog ikke alt, der er op til fitnesscentrene selv, og ministeriet har en række retningslinjer, som centrene skal følge.

Antallet af aktive i fitnesslokalerne skal begrænses, står der i ministeriets retningslinjer, så de generelle regler om afstand kan overholdes. Det sikres, at antallet af aktive i lokalerne reguleres således, at der maksimalt er én udøver pr. fire kvadratmeter.

Svedabsorberende udstyr såsom yoga- og træningsmåtter, sandsække og boksehandsker bør ikke være tilgængeligt, lyder det, og brugerne opfordres derfor til at medbringe eget udstyr.

Derudover bør vægte, maskiner og andet udstyr afsprittes mellem træningsaktiviteterne, og der bør foretages ekstra udluftning og rengøring som en del af den daglige drift med hyppig desinficering af berøringsflader som dørhåndtag.

Derudover skal der ved indgangene tælles, hvor mange personer, der kommer ind, så man sikrer, at reglerne for afstand overholdes. Et afstandskrav på to meter anbefales ved »fysisk anstrengelse«, står der i retningslinjerne.

SSI kender ikke risiko

Beslutningen blev truffet af Folketinget på baggrund af det lave smittetryk i Danmark, men ifølge interne notater, som Jyllands-Posten er i besiddelse af, sker det uden grønt lys fra Staten Serum Institut (SSI).

I notatet står der ifølge Jyllands-Posten, at det ikke er muligt at vurdere, hvorvidt idrætsaktiviteterne fører til en forhøjet smitterisiko.

»Det er på nuværende tidspunkt ikke muligt at lave kvantitative modelberegninger alene for indendørsidræt,« skriver instituttet i notatet ifølge Jyllands-Posten.

SSI oplyser til avisen, at det ikke er muligt at vurdere, om der er størst smitterisiko i forbindelse med for eksempel gymnastik, bowling, håndbold og gokart eller ved for eksempel styrketræning, kasino, svømning eller spejderaktiviteter. Det skyldes blandt andet, at der er store forskelle på typen af idrætsaktiviteter.

I en pressemeddelelse fra Kulturministeriet siger kulturminister Joy Mogensen (S):

»Jeg er rigtig glad for, at vi nu igen kan spille badminton, dyrke fitness, yoga eller tage en tur i svømmehallen rundt omkring i Danmark. Vi trænger til at komme i gang igen, og det er godt, at det nu kan lade sig gøre på en sundhedsmæssigt forsvarlig måde.«