Stor stigning i antallet af sigtelser for menneskesmugling

Antallet af sigtelser for menneskesmugling er steget med 40 procent på et år. Samtidigt uddeler domstolene langt hårdere straffe.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver slået stadig hårdere ned på menneskesmugling, viser en opgørelse fra Rigspolitiet ifølge Jyllands-Posten.

I 2014 sigtede politiet 236 personer for menneskesmugling. Det er det højeste antal i otte år og en stigning på 40 procent i forhold til de 144, der blev sigtet i 2013.

Samtidig viser opførelsen, at politiet nu går direkte efter at få idømt menneskesmuglerne en langt højere straf end tidligere.

Tidligere er menneskesmuglere oftest blevet sigtet efter paragraf 59 i udlændingeloven, der kan give bøde eller fængsel i op til to år, men nu sigter politiet langt flere menneskesmuglere efter den skrappere paragraf 125a i straffeloven, der kan give helt op til otte års fængsel. Paragraffen blev sidste år brugt 96 gange, hvilket er en stigning på 300 procent i forhold til 2013.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) er meget tilfreds med stigningen i antallet af sigtelser.

»Det er utroligt positivt og nødvendigt, at vi ser et stigende antal sigtelser. Det er godt gået af de danske myndigheder. Det viser, at det kan betale sig at prioritere på området. Overalt i Europa oplever vi stigende problemer med menneskesmugling, ikke mindst på flygtningeområdet, hvor skrupelløse bagmænd tjener enorme summer på andres ulykke og på baggrund af krig og konflikt,« siger hun til Jyllands-Posten.