Flygtningeindsats i Libyen mangler penge

Donorlandene har kun bidraget med en tredjedel af de 36 millioner dollar, som FN, Dansk Flygtningehjælp og andre har anmodet om for at tackle flygtningekrisen i Libyen.

Libyen er blevet et af de foretrukne transitlande for menneskesmuglerne og flere hundrede tusinde migrantarbejdere fra det sydlige Afrika og flygtninge fra Syrien og Eritrea er stuvet sammen i det nordafrikanske land. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om strømmen af mennesker på flugt mod Europa over Middelhavet fra det borgerkrigshærgede Libyen er en af EUs mest påtrængende udfordringer, har de humanitære organisationer meget svært ved at skaffe donormidler nok til deres arbejde med flygtningene.

FNs appel for 2014-2015 lyder på 36 millioner kroner, men det er kun lykkedes at indsamle en tredjedel – godt 11 millioner kroner. For blot fem måneder siden så det helt sort ud. Da var der ikke indbetalt så meget som en dollar, og det betød, at FNs appel for Libyen var den mest underfinansierede af de mange humanitære appeller.

»Der skal langt flere ressourcer til at bistå flygtningene inde i Libyen,« siger Andreas Kamm, der er generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp – en af de humanitære organisationer, der opererer i Libyen.

Pengene – som der altså langtfra er nok af – bruges til at hjælpe flygtningene med blandt andet tag over hovedet, mad og vand.

»Men førsteprioritet er at forbedre forholdene i detentionscentrene. Forholdene for flygtningene dér er helt forfærdelige – trusler, overgreb, misbrug og mangel på både mad og vand,« siger Andreas Kamm.

 

Dansk Flygtningehjælp, der har været i Libyen siden 2011, har besøgt flere end 10.000 migranter gennem 51 besøg i detentioner og 49 besøg i udsatte lokalsamfund i løbet af det seneste år og har distribueret nødhjælp til tusindvis af familier. Men ifølge Martin Vane, der er landedirektør i Dansk Flygtningehjælp, stiger behovet hurtigere, end organisationen kan følge med – ikke mindst fordi det er vanskeligt at skaffe donormidler.

Usle forhold giver flere flygtninge

Der er ellers rigeligt at gå i gang med. Libyen er blevet et af de foretrukne transitlande for menneskesmuglerne og flere hundrede tusinde migrantarbejdere fra det sydlige Afrika og flygtninge fra Syrien og Eritrea er stuvet sammen i det nordafrikanske land. Og ifølge Dansk Flygtningehjælp betyder de ubeskriveligt dårlige forhold, som flygtningene lever under i Libyen, at endnu flere end ellers i desperation vælger at tage den farefulde tur over Middelhavet mod Europa.

»Hvis vi kan forbedre forholdene for flygtningene i Libyen, kan det være med til at få dem til at blive og bevare håbet om at kunne vende tilbage,« siger Andreas Kamm.

Det er også den del af flygtningeindsatsen, der hæmmes af manglende donorbidrag: Oplysning om muligheder for tilbagesendelsesprogrammer og genbosætning.

Advarslen fra FNs Højkommissariat for Flygtninge, UNHCR, er da heller ikke til at tage fejl af: »En utilstrækkelig respons på den igangværende humanitære krise (i Libyen, red.) vil bidrage til en forværring af den humanitære situation.«

UNHCR peger blandt andet på risikoen for udbrud af ebola, mæslinger og polio, og organisationen understreger lige som Dansk Flygtningehjælp, at forholdene i Libyen er så slemme, at de i sig selv er med til at sende flygtningene ud på Middelhavet.

»Flere end 100.000 er allerede landet på den italienske kyst, og af dem har flere end 80 procent taget turen fra Libyen,« fastslår UNHCR.

Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International beskriver ligefrem flygtningenes situation i Libyen som et helvede, der er med til at tvinge dem ud på havet.

Voldtægt, tortur, vilkårlige fængslinger, bortførelser og religiøs forfølgelse er noget af det, flygtninge udsættes for i Libyen. Vilkår­ene giver dem ikke andet valg end at sætte livet på spil ved at krydse Middelhavet, lyder det i en ny Amnesty-rapport.