Spionagetiltalt professor gemt bag lukkede døre

Den største danske spionagesag i mange år bliver gennemført under hemmelige forhold.

Den spionmistænkte professor, Timo Kivimäki, forlader Retten i Glostrup 26. april. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Juul Pedersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klokken ni tirsdag morgen tog Retten i Glostrup hul på sagen mod professor Timo Kivimäki, der er tiltalt for at have hjulpet russiske spioner i Danmark.

Men offentligheden kommer ikke til at få indblik i, hvad der sker i retslokalet i Glostrup i de kommende 23 dage, der er afsat til sagen.

Den 49-årige finske professor fra Københavns Universitet og andre vidner i sagen bliver - imod professorens ønske - udspurgt bag lukkede døre.

Det betyder først og fremmest, at offentligheden ikke kan komme med inden for i retten, men også at de personer, der er i retten, ikke må udtale sig om, hvad der sker.

Derfor er det langt fra sikkert, at Timo Kivimäki nogensinde får lov til at fortælle sin version af sagen til offentligheden.

Professoren, der har undervist på Københavns Universitet siden 1999, er tiltalt for at have overtrådt den såkaldte »milde spionparagraf«. Den har fokus på personer, der, uden direkte at have afsløret statshemmeligheder, har hjulpet et fremmed lands efterretningsvæsen til at kunne operere i Danmark.

Hvis retten finder Timo Kivimäki skyldig i anklagerne, kan han få op til seks års fængsel. Selv siger finnen, at han er uskyldig, og professorens forsvarer går efter pure frifindelse.