Speciallæge anmeldt for identiske lægeerklæringer

I en række indfødsretssager har Justitsministeriet konstateret næsten identiske lægeerklæringer, der alle er lavet af den samme speciallæge, som nu er politianmeldt.

Foto: Bax Lindhardt. ARKIVFOTO: I en række indfødsretssager har Justitsministeriet konstateret næsten identiske lægeerklæringer, der alle er lavet af den samme speciallæge, som nu er politianmeldt.
Læs mere
Fold sammen

Lidt for mange lægeerklæringer i en række indfødsretssager har lydt lidt for ens til, at politiet kan overse det. Derfor er speciallægen, der har udstedt de mistænkeligt enslydende erklæringer, nu blevet politianmeldt.

Sundhedsstyrelsen konkluderer, at både erklæringerne og de tilhørende journaler er »fagligt yderst mangelfulde, og erklæringerne fremstår stort set identiske«, lyder det i en pressemeddelelse.

På den baggrund vurderer Justitsministeriet, at der er så stor tvivl om lægeerklæringerne, at politiet bliver nødt til at undersøge sagerne nærmere.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) understreger, at det er vigtigt, at både Justitsministeriet og Folketingets Indfødsretsudvalg kan stole på indholdet af de lægeerklæringer, der sendes til udvalget.

»Er de lægelige oplysninger ikke korrekte, kan det betyde, at Justitsministeriet forelægger sager, som Indfødsretsudvalget meddeler dispensation - begge på et forkert grundlag,« siger ministeren i en pressemeddelelse og uddyber:

»Det siger derfor sig selv, at Folketinget ikke kan behandle de pågældende sager om indfødsret, når der som her er tvivl om speciallægens udarbejdelse af lægeerklæringer. Justitsministeriet har derfor bedt politiet om at undersøge sagerne nærmere.«

Politiet skal være færdige med arbejdet, før de pågældende personer opnår dansk indfødsret. Politianmeldelsen omfatter foruden speciallægen 63 ansøgere, som er under mistanke for at have spillet en rolle i udfærdigelsen af de identiske erklæringer.