Silikonebryster og metalhofter i fælles database

Sundhedsministeren vil oprette et register, der gør det nemmere for lægerne at finde frem til patienter med et potentielt farligt implantat i kroppen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du får en metalhofte, et kunstigt bryst eller knæ, vil du blive registreret i en central database. Dermed kan man på få sekunder finde frem til de patienter, der har fået opereret et givent implantat ind i kroppen, hvis en ny skandale om farlige implantater ruller.

Sådan lyder det fra sundhedsminister Nick Hækkerup (S), der bebuder, at registeret bliver en realitet inden for et år. Det skriver metroxpress.

»Gennem årene har der desværre været flere uheldige sager, hvor patienter har fået indopereret kunstige hofter, bryst-implantater og andet medicinsk udstyr, som efterfølgende har vist sig ikke at være i orden,« siger Nick Hækkerup.

I dag registreres det kun på et klistermærke i patientens journal, hvilken type implantat der er indopereret. Og det gjorde det eksempelvis svært at finde de over 600 danskere, der havde fået en hofte af mærket ASR fra den amerikanske producent DePuy, da hofterne viste sig at være farlige.

»Med et implantatregister vil vi endnu nemmere og hurtigere kunne finde frem til patienterne,« siger sundhedsministeren.

Det glæder Lægeforeningen, at der nu omsider sker noget, efter at skiftende sundhedsministre i regeringen har lovet et register siden 2012.

»De seneste års meget alvorlige sager med implantater, som har skadet patienter, gør et stort indtryk på læger. Med et implantatregister vil man hurtigt kunne finde og hjælpe patienter, hvis det viser sig, at der er fejl eller alvorlige bivirkninger ved bestemte implantater,« siger Michael Dupont, formand for Lægeforeningens Lægemiddel- og Medikoudvalg, til metroxpress.

I en ny Gallup-måling foretaget blandt 700 læger efterlyser fire ud af fem således et register.

BNB