Læger: DAMD-sagen har skadet tilliden til sundhedsvæsnet

Lægeforeningen og PLO roser kulturminister Marianne Jelveds beslutning om at slette DAMD-registreret. Men sagen har skadet tilliden mellem læger og patienter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er den rigtige beslutning at slette de ulovligt indsamlede oplysninger i patientdatabasen Dansk Almen Medicinsk Database (DAMD). Men sagen har allerede skadet den tillid, der skal være mellem læger og patienter.

Det mener de to lægeforeninger Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Lægeforeningen, efter kulturminister Marianne Jelved (R) tirsdag gav efter for et politisk flertal, der vil have DAMD-registret slettet.

Sagen handler om ulovligt indsamlede helbredsoplysninger fra 4,5 millioner danskere. Marianne Jelved har lagt op til at gemme oplysningerne i Rigsarkivet, men oplysningerne vil altså nu blive slettet.

»Forløbet om de ulovligt indsamlede patientdata i DAMD-databasen har været intet mindre end en farce og ødelæggende for tillidsforholdet mellem patienter og læger. Det har været umuligt at forstå, hvorfor netop de data er så vigtige og bevaringsværdige,« siger formand for Lægeforeningen Andreas Rudkjøbing, som er glad for, at Marianne Jelved har ændret mening.

Formanden for PLO, Christian Freitag, siger i en pressemeddelelse, at det er »meget glædeligt, at fornuften omsider sejrer i DAMD-sagen«, men han understreger også, at sagen har givet sundhedsvæsenet ridser i lakken.

»Hvis man ikke kan stole på, at ulovligt indsamlede oplysninger bliver slettet, er det en trussel mod det grundlæggende tillidsforhold, der skal være mellem læge og patient, og det vil gå ud over indsamlingen af patientdata, som ellers er vigtig af hensyn til kvalitetsudviklingen i almen praksis,« siger han.

Oplysningerne i DAMD blev ulovligt indhentet fra lægernes journaler af Region Syddanmark, og de ansvarlige syndere fra regionen bebudede selv, at man var parat til at slette databasen. Så langt nåede man dog ikke, før Rigsarkivet meddelte, at man fandt databasen »bevaringsværdig«.

Indledningsvist var Marianne Jelved tilhænger af, at databasen blev slettet, men efter Rigsarkivet meldte sig på banen, stod ministeren fast på, at Folketinget måtte acceptere, at databasen blev arkiveret trods sit ulovlige ophav.