Slut med rygerkupeen

I går var første dag med DSBs nye rygeforbud, som også gælder på stationerne

Birthe og Janni får sig det sidste bab på deres Prince inden afgang til Helsingør. Fra i går er det blevet forbudt at ryge i DSBs tog. <br>Foto: Jens Astrup Fold sammen
Læs mere

Endelig lidt røg efter mere end fire timers afholdenhed !

Birthe og Jannie er lige steget ud af toget fra Thisted. Nu kan de lige nøjagtig nå én Prince per næse på perronen på Københavns Hovedbanegård, før toget på sporet ved siden afgår til Helsingør.

Men ligesom alle de andre som i går, den første dag med fuldt rygeforbud på DSB, røg på perronen, vil de i første omgang helst ikke fotograferes med cigaretterne.

I Birthe og Jannis tilfælde skyldes det, at de ikke er helt sikre på, om et nu også stadig er tilladt at ryge på perronen.

»Det er tilladt at ryge på perronen,« forsikrer sekretariatschef i DSB Bjarne Lindberg Bak.

»Dels fordi perronen bliver opfattet som åbent område, dels fordi perronerne ikke hører under DSB, men under Banestyrelsen, som derfor må håndhæve eventuel en rygepolitik der.«

Til gengæld er det ikke længere tilladt at ryge i selve banegårdshallen, heller på Hovedbanegården, hvilket ganske mange ikke syntes at have opdaget i går, hvor der flittigt blev pulset løs. Hvad angår togene har DSB simpelthen bare sløjfet rygerkupéerne. Skulle en passager alligevel formaste sig til at ryge, vil han ikke få en bøde, men nægter han at lytte til en pæn henstilling om at slukke smøgen, har togføreren i sidste ende hjemmel til at vippe rygeren af toget.

Toget til Helsingør er parat til afgang og Birthe og Jannie skodder mere eller mindre stakåndede deres Prince. Gudskelov er der fri rygning på LO-højskolen, som er målet for rejsen, det har de to kvinder allerede tjekket hjemmefra.