Skatteministeren må give øl for højt skattetryk

Skatteminister Kristian Jensen har tabt et væddemål med Skatteborgerforeningen, fordi han har opkrævet 12 milliarder kroner mere i skat end forventet. Pengene beholder han dog.

Skatteminister Kristian Jensen til Nytårstaffel på Amalienborg 1. januar 2007. Foto: Bjarke Ørsted Fold sammen
Læs mere

Pengene fosser ind i statskassen i et omfang, så skatteminister Kristian Jensen nu må erkende, at han har tabt et væddemål til Skatteborgerforeningen. I 2006 opkrævede skatteministeren 12 milliarder kroner mere i skat, end han forventede så sent som i november 2006, og det betyder, at han nu må give øl til Skatteborgerforeningens kommende generalforsamling.

Skatteborgerforeningen har igennem flere år bedt regeringen om, at bringe skattetrykket ned på samme niveau, som da Schlüter-regeringen gik af i 1993. I år mente regeringen så, at den kunne leve op til kravet, men Skatteborgerforeningen var skeptisk, og et væddemål blev indgået med Kristian Jensen: Hvis regeringen kunne holde et skattetryk på 48,0 pct. af BNP, så ville Skatteborgerforeningen give øl til hele Skatteministeriet. Hvis ikke, så måtte Kristian Jensen til lommerne.

Nu viser de nyeste tal fra Nationalbanken så, at skattetrykket i 2006 formentlig lander på omkring 48,8 pct. af BNP, fordi regeringen virkelig har scoret kassen på bl.a. danskernes pensionsopsparinger og på virksomhedernes skattebetalinger.

»Det er det samme hvert eneste år: På papiret ser det godt nok ud, regeringen forventer altid et forholdsvist lavt skattetryk. Men når det så endelig gøres op, så har danskerne betalt meget mere i skat, end regeringen sagde. Til trods for skattestoppet,« siger Thorkild Poulsen, formand for Skatteborgerforeningen.

Kristian Jensen erkender, at væddemålet ser ud til at være tabt, selvom det endelige regnestykke først gøres op i maj. Så ølllene skal nok finde vej til Skatteborgerforeningen, men de mange ekstra milliarder vil han beholde. Også selvom staten slet ikke har brug for pengene i en periode med lave udgifter til dagpenge og kontanthjælp.

»Man kan godt på kort sigt sige, at når det går så godt, så har vi ikke brug for så mange penge, men det ville så omvendt betyde, at hvis det ikke gik så godt, så skulle vi sætte skatten op for at få penge i kassen. Og det ville være dybt skadeligt,« mener Kristian Jensen.

Så derfor bliver I nødt til at tage flere penge fra danskerne, selvom I har færre udgifter?

»Det er jo, fordi indtjeningen i virksomhederne er god, og aktierne er steget meget. Vi har ikke sat selskabsskatten og skatten på aktier i vejret, tværtimod har vi sat dem ned.«

Er du glad for, at du har kradset flere penge ind end forventet, eller er du ked af det?

»Jeg er glad for, at det går så godt i samfundet, så der kommer flere penge ind. Men jeg mener ikke, at flere penge i statskassen er et mål i sig selv. Målet er et dynamisk erhvervsliv og en god samfundsøkonomi.«

Ligger pengene fortsat bedst i borgernes lommer?

»Det er bedst, at borgerne får lov til at bestemme over deres egne penge. Jeg har ikke noget ønske om, at opkræve flest mulige penge i skat, jeg har tværtimod et ønske om, at man betaler den rigtige skat. Hverken mere eller mindre,« siger Kristian Jensen.