Skarpe fronter i EU-opgør

Europa tog i aftes timeout om de store beslutninger, der skal sikre et effektivt europæisk samarbejde efter Øst-udvidelsen.

EU-formanden, Italiens premierminister Silvio Berlusconi, meddelte i aftes, at det var slut for den dag, og at man ville gå i gang igen her til formiddag. Foto: Francois Lenoir/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Den italienske EU-formand Silvio Berlusconi opgav efter den første dags forhandlinger om EUs forfatningstraktat at fremlægge et muligt kompromis i striden om stemmevægte og EU-Kommissionens størrelse. I stedet trak Berlusconi i aftes stats- og regeringscheferne til side en for en i en række møder i forsøget på at finde en løsning. Topmødet fortsætter i dag med udsigt til en lang natterunde.

Spanien og Polen rokkede sig i går ikke en tomme på kravet om at få næsten samme stemmevægte som de helt store lande. Det fandt Tyskland og Frankrig uacceptabelt.

»Polen er et stolt land, der kæmper for alle de små og mellemstore lande. Det bliver en lang nat med hårdt arbejde,« sagde den polske regeringschef Leszek Miller, der hårdt plaget efter sit helikopterstyrt alligevel var mødt frem til topmødet.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) opgav i går sin tidligere meget klare optimisme. »Det står klart, at opgaven ser meget vanskelig ud,« sagde han.

Udland side 10