Skal det være forbudt med kors, tørklæde og et politisk budskab på trøjen?

Politikerne i Region Syddanmark vil undersøge, om det er praktisk og juridisk muligt at forbyde medarbejdere på regionens sygehuse at bære religiøse symboler. Og om det i givet fald er nødvendigt at gøre det.

Religiøse symboler som korset og deres plads i det offentlige rum er til debat. Ikke mindst når det gælder sygehuse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal læger, sygeplejersker, kontormedarbejdere og andet godtfolk på sygehuset have lov til at gå på arbejde med tørklæde, kors om halsen eller trøjer med politiske budskaber? Eller skal de holde deres tro og overbevisning inden for tøjet, så længe de er på arbejde på sygehuset?

Det er spørgsmålet i Region Syddanmark, hvor regionspolitikerne på et møde i går besluttede sig for at få undersøgt, om det juridisk er muligt at gennemføre et forbud mod, at ansatte på regionens sygehuse bærer tøj, smykker osv. med religiøse og politiske motiver.

Dertil kommer, at regionen vil undersøge, i hvilket omfang medarbejderne i dag bærer sådanne symboler, og om det overhovedet er et problem for deres kollegaer og ikke mindst patienterne.

»Det er fint at få undersøgt,« lyder det fra regionsrådsformand Stephanie Lose (V).

Dansk Folkeparti (DF) lagde forud for mødet op til at forbyde medarbejdere at gå med muslimsk tørklæde, om de så er læger eller regnskabsmedarbejdere, med henvisning til, at det er kvindeundertrykkende.

DFs forslag blev dog forkastet, fordi det ifølge regionens jurister vil stride imod forskelsbehandlingsloven.

I stedet valgte et flertal i rådet at få undersøgt konsekvenserne af og perspektiver i et forslag fra Liberal Alliance og Nye Borgerlige om, at sygehuspersonale i Region Syddanmark skal fremstå ideologisk, politisk og religiøst neutrale på arbejde.

»Nu får vi det så undersøgt, men helt grundlæggende har jeg det sådan, at jeg er liberal, og at folk derfor må klæde sig, som de vil,« lyder det fra Stephanie Lose.

DFs Thies Mathiasen ærgrer sig over, at hans partis forslag ikke juridisk kan lade sig gøre. Men han fastholder, at tørklædet er kvindeundertrykkende.

»Jeg vil gerne gå med til, at vi fjerner religiøse symboler, men ikke vores kristne. De har været her i århundreder,« siger han.

Det er ikke første gang, at religiøse symboler på sygehusene i Region Syddanmark er på den politiske dagsorden. I 2014 slog politikere fast, at bederum på regionens sygehuse skal være uden faste symboler, således at patienter af alle trosretninger kan benytte dem.

På såvel det kommende sygehus i midtjyske Gødstrup som på sygehusbyggerierne i Aarhus og Odense er der planer om at indrette neutrale reflektionsrum, hvor forskellige religiøse symboler kan anvendes alt efter patienternes tro.

Der er heller ikke længere kors i kapellerne på Rigshospitalet og Aalborg Sygehus.