Ses vi på Hyttefadet?

Glem alt om solnedgangen, havet eller maden på Ruths. Hvis man spørger drengene på ferie i Gl. Skagens grimmeste hus, er de smukke piger sommerbyens største attraktion.

I et umalet hus i Gl. Skagen sidder (fra venstre) Lasse, Casper, Simon, Nicklas, Joachim og Claus. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi har da tøj med, så vi kan klæde os ud som dem en aften,« siger Lasse.

Hele bordet griner.

»Dem« er drengene fra Hellerup, der fylder Gl. Skagen denne uge.

»Ja vi må stryge poloen og have den marineblå over skuldrene,« siger Casper.

De er seks drenge sidst i tyverne på ferie i Gl. Skagen. Bor i Niklas Kastbergs far hus, som de har lånt i uge 29. De var her også sidste år og gentager succesen.

I hvad de selv kalder Gl. Skagens grimmeste hus, et murstenshus, der er pudset, men ikke malet, og med eternittag. Det ligger mellem de gule huse med røde tage, udsigt til gule huse og ud over lyngen. Der dufter af varmt tørt græs, hybenroser og med den svage fornemmelse af hav lige om hjørnet.

På stien går gæster fra Gl. Skagen forbi. Drenge med omhyggeligt sat hår, i hvide skjorter og med bomuldstrøjer i den særlige lysegule farve, som åbenbart kun bruges af mænd med sejlersko. Kvinder i praktiske sandaler. På klitten langt væk ligger et sort hus med stråtag og et blafrende flag på flagstangen. Sommeridyl for alle pengene.

Omkring havebordet er der også dømt hygge. Og en anelse tømmermænd, der kureres med cola, danskvand drukket direkte af halv­anden liters-flasken og de første forsigtige slurke af øldåser. Hyttefadet i går. Hyttefadet i aften.

En tradition

Drengene har været her sidste år i uge 29, er her igen i år og er enige om, at nu er det en tradition, så de skal af sted igen næste år.

»Sidste år var det lidt et tilfælde, at vi kom i den her uge, men det var jo fedt. Det er de unge, der kommer i uge 28, og så de lidt ældre i uge 29. Det er fin ferie, her er et sommerhus, vi drikker øl og ser Tour de France og har tikamp i f.eks. kroket og bold i badekar,« siger Nicklas og griner.

Simon forklarer:

»Man står i stuen og skal ramme badekarret.«

Joachim kigger op under sin hat med et lurendrejersmil:

»Så kan man gå i byen her, det er perfekt med Hyttefadet lige om hjørnet. Det er et godt sted. Og pigerne ...« siger han.

Claus nikker:

»Pigerne, de er altså smukke her, det er gode piger, det må man sige.«

Lasse nikker:

»Det er de unge, de rige og smukke, ikke de unge, rige og grimme.«

Og så griner hele bordet igen.

En af dem siger til fotografen:

»Hey, ikke noget med at fotografere mig med en cigaret vel.«

En anden svarer:

»Får du så ikke noget kørekort af din far.«

Tonen er let, der er backgammon og bilkort på bordet. I gangen står en ramme øl parat til at ryge i køleskabet, der står tomme flasker langs vasken på bordet. Drengene er her for at feste:

»Det er jo perfekt, der ligger et sted, man kan gå ud lige om hjørnet, og de, der kommer her, kender man også hjemmefra,« siger Nicklas.

Når drengene er hjemme i København, går de på kostskole­favoritten The Lot i Indre By eller drikker øl på Borgerkroen og Byens Kro. Her går de som alle andre på Hyttefadet:

»Der er masser af Hellerup­typer, men der er jo også mange normale som os, » siger Lasse.

De fortæller om de unge, der boede i huset ugen før. Øregårds­typer, der er lidt fine på den:

»De bestilte en taxa her for at blive kørt på Hyttefadet. Bare fordi de kunne,« siger Nicklas.

Der er allerhøjest 100 meter fra sommerhuset til Hyttefadet.

Masser af fordomme

Drengene har masser af fordomme om drengene fra Hellerup. De går i blå skjorter, har en marineblå sweater over skuldrene, lyse bukser og sejlersko. De er fars drenge og har pænt hår, og de snakker meget om sig selv og kan nå det hele på den halve tid. De fyrer penge af på champagne, har lige været i Båstad, og de hænger ud på Ruths.

Pigerne derimod snakker de ikke grimt om:

»Øj,« siger Casper:

»Pigerne er altså pæne. Sidste år holdt vi grisefest. Der kom 16 piger, og så havde vi fået en hel pattegris fra slagteren i Frederikshavn kørt herop. Vi sender Joachim ud i front for at få kontakt til pigerne,« siger de og griner.

De er enige, om at de kunne holde ferie sammen de fleste steder, men Gl. Skagen er bare lækrere. Her er det hyggeligt at hænge ud sammen og lave ingen­ting, sove en time på den halvfjerdsermønstrede drømme­seng på græsset, spille kroket eller vikingespil, se Tour de France, kokettere med, at man er FCK-fan og måske tage ud at surfe:

»Her er godt at være, alt man behøver til en ferie,« siger Cas­per.

»Det er bare Sunny Beach for de rige,« siger Lasse:

»Ej, måske ikke Sunny Beach, men et feriested som alle andre. Og så er her bare nogle med penge. De er sgu meget søde, vi har det hyggeligt. Vi har tøj med, så vi kan klæde os pænt på en dag og ligne dem. Sidste år gjorde vi det også, og én havde en kaptajnkasket på, det vakte stor opsigt,« siger han og griner.

Der er lige en øl, der skal drikkes, og nogle bilkort, der skal vindes. Kan du stikke de her cylindere? Og så er der spørgsmålet, som de fleste møder i Gl. Skagen afsluttes med:

»Ses vi på Hyttefadet i aften?«