S-koryfæ kan blive topboss for Løkkes nye sundhedsvæsen

Regeringskilder nævner den tidligere mangeårige formand for Danske Regioner Bent Hansen som en oplagt kandidat til formandsposten i det nye nationale organ Sundhedsvæsen Danmark. »Det vil jeg ikke forholde mig til,« siger han.

Tidligere formand for Danske Regioner Bent Hansen kan få comeback som topchef i sundhedsvæsenet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Den tidligere socialdemokratiske formand for Danske Regioner Bent Hansen kan blive frontfiguren i det nye danske sundhedsvæsen, som statsminister Lars Løkke Rasmussen går efter at skabe med sin storstilede sundhedsreform. Med reformen lægger Løkke op til at nedlægge de fem regionsråd og fyre de 205 direkte folkevalgte politikere i dem.

Kilder i regeringen nævner nu direkte over for Berlingske Bent Hansen som en oplagt kandidat til at stå i spidsen for bestyrelsen i et nyt statsligt organ, Sundhedsvæsen Danmark, som får det overordnede ansvar for at styre driften af hospitalerne og skabe en mere ensartet løsning af en række områder inden for IT, akutområdet og i forhold til patientrettigheder.

70-årige Bent Hansen trak sig tilbage før regionsvalget i 2017 efter at have været regionsrådsformand i Region Midtjylland og formand for Danske Regioner, siden regionerne kom til verden i 2007, hvor de afløste amterne i forbindelse med kommunalreformen.

Selv ønsker Bent Hansen ikke at kommentere overvejelserne, og om han i givet fald vil være interesseret.

»Jeg har intet hørt om det, og jeg vil heller ikke forholde mig til det,« siger han til Berlingske.

I Socialdemokratiet har det gennem et stykke tid også været den klare overbevisning, at regeringen ville gå efter at sætte Bent Hansen i front for et nationalt Sundhedsvæsen Danmark.

Både gruppenæstformand Dan Jørgensen og Nick Hækkerup sendte i sidste uge læserbreve til bl.a. Berlingske, hvor de direkte skrev, at de på »rygtebørsen« havde erfaret, at regeringen ville gå efter at gøre Bent Hansen til formand i det nye organ, som ifølge udspillet får kompetence til at »koordinere opgaveløsningen«, og indsatsen i de fem sundhedsforvaltninger ude i landet, der får driftsansvaret for sygehusene og praksissektoren.

De to socialdemokrater anerkendte, at Bent Hansen havde gjort det godt som topfigur i regionerne, men budskabet var også, at det ikke kunne ændre på partiets modstand mod at nedlægge de folkevalgte regionsråd og ændre strukturen i sundhedsvæsenet, som man i S opfatter som en voldsom centralisering.

I oplægget til sundhedsreformen nævnes det, at den kommende bestyrelse skal bestå af »stærke fagligheder«, ligesom det ifølge regeringskilder er vigtigt at have folk med »politisk tæft«.

Regeringen oplyste desuden ved offentliggørelsen af reformen, at administrationen i Sundhedsvæsen Danmark bliver placeret i Aarhus, hvilket i givet fald også kunne bekomme Bent Hansen vel.

Selv om de tilhører forskellige partier og også har haft voldsomme offentlige meningsudvekslinger, er det også vurderingen, at Bent Hansen og Lars Løkke Rasmussen har haft en god personlig kemi, ligesom de har kørt et tæt parløb på mange områder, blandt andet omkring etableringen af de nye »supersygehuse« – et projekt med et budget på over 40 mia. kroner.