Rumænere dømt for indbrud på stribe

Indbrudsturisme. Ny dom understreger, at Danmark er hårdt ramt af rumænske indbrudstyve.

Østeuropæere står for en stor del af indbruddene i danske hjem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Rievers
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To rumænere blev i går fundet skyldige i 27 indbrud på store dele af Sjælland. Retten i Lyngby idømte begge rumænere tre års fængselsstraf og udvisning for bestandig. De relativt hårde straffe for indbrud skyldes, at dommeren medgav anklagemyndigheden, at der var tale om organiseret kriminalitet.

De mange indbrud fandt sted i januar og februar i år, men retten frifandt rumænerne for 17 ud af i alt 44 forhold, fordi beviserne var for svage.

Sagen mod de to rumænere understøtter ifølge politiinspektør Karl Erik Agerbo fra Task Force Indbrud et stadig mere tydeligt mønster om organiseret indbruds­kriminalitet.

»Vi er overbeviste om, at der er forbindelse mellem de seneste sager, fordi personkredsen kender hinanden og kommer fra samme lille by i Rumænien,« siger Karl Erik Agerbo.

Den aktuelle sag kommer i forlængelse af bl.a. den såkaldte Sixpack-sag om seks rumænere, som begik indbrud i Stor­københavn og sendte tyvekosterne hjem med pakkepost – derfor navnet.

I forbindelse med Sixpack-sagen blev politiet opmærksom på de to nu dømte rumænere. Politiet efterforskede de to rumænere gennem flere uger, og da aflytning viste, at de var på vej ud af landet, slog politiet til mod XXL-rutebussen til Rumænien. Her beslaglagde politiet 14 kufferter med bl.a. bærbare computere, smykker og andre tyvekoster.

Tyvene kommer udefra

En opgørelse fra Rigspolitiet viste for nylig, at udenlandske statsborgere tegner sig for 27,4 pct. af alle sigtelser for indbrud i private hjem. Samtidig viste opgørelsen, at antallet af rumænere, som sigtes for lovovertrædelse i Danmark, er steget fra godt 1.600 personer i 2010 til flere end 3.000 personer i 2013.

Rumænien har en politimand placeret fast i Danmark, og den rumænske regering har udpeget en særlig attaché på ambassaden i København, som fra 1. maj fik ansvaret for samarbejdet med dansk politi.

»Det er vi godt tilfredse med, når vi nu ser så stor en koncentration af rumænere i Danmark,« siger Karl Erik Agerbo fra Task Force Indbrud.

At Danmark er særligt attraktivt for udenlandske indbrudstyve, skyldes ifølge politiet kombinationen af, at danske hjem sjældent sikres, og at danskere ofte har elektronik og andre dyre genstande i hjemmet.

Sjællandske byer hårdt ramt

Task Force Indbrud, som arbejder efterforskningsbaseret med indbrudskriminalitet, er begyndt at analysere sig frem til særligt hårdt ramte områder, som patruljeres mere intensivt end andre. Det er f.eks. i Allerød, Køge, Greve Strand og Solrød Strand.

I 2014 har Task Force Indbrud fået dømt 15 rumænere – alle fra den lille by Tulcea tæt på grænsen til Moldova – i fem sager om organiserede indbrud. Endnu to rumænere fra Tulcea venter på at komme for retten efter sommerferien.

Nye tal fra Udlændingestyrelsen viser, at antallet af kriminelle udlændinge, som er blevet udvist fra Danmark, er steget markant de seneste år: Fra 1.020 i 2011 til 1.810 i 2013.

Det illustrerer ifølge justitsminister Karen Hækkerup (S), at »udvisningsreglerne er meget stramme og fungerer efter hensigten, og at myndighederne har fokus på dette område«.