Rødt Råd: Carina er ikke fattig

Kontanthjælpsmodtageren Carina, som SFs Özlem Cekic fremviste som eksempel på en fattig dansker, tjener 3.000 mere om måneden, end de fattige gør, lyder det fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Liberal Alliances Joachim B. Olsen og SFs Özlem Cecik var mandag på besøg hos en kontanthjælpsmodtager, som Cekic havde fundet for at vise Olsen, at der findes fattige danskere. AE mener dog ikke, kontanthjælpsmodtageren er fattig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kontanthjælpsmodtager fra København, som SFs Özlem Cekic i går brugte som eksempel på en fattig dansker, har en indkomst, der ligger et par tusinde kroner over fattigdomsgrænsen.

Özlem Cekic havde selv fundet frem til Carina – en enlig mor på kontanthjælp med et hjemmeboende barn. Carina har via sin kontanthjælp, boligsikring og børnepenge en samlet månedlig indkomst på 15.728 kr. Men det er en indtægt, som er knap 3.000 kroner højere end den fattigdomsgrænse, som både OECD, Det Økonomiske Råd og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd måler ud fra.

Ifølge dem er definitionen på en fattig dansker en person, som har en indtægt på mindre en halvdelen af medianindkomsten i Danmark. For en enlig mor med et barn ligger fattigdomsgrænsen ved en indtægt på 12.774 kr. om måneden. Og Özlem Cekics Carina tjener altså en del mere, end de fattige danskere gør, ifølge de meste anvendte statistikker på området.

- Det er ikke det bedste eksempel at bruge i debatten om fattigdom. Hun ligger over den gennemsnitlige indkomst, som vi, OECD og Det Økonomisk Råd betegner som grænsen for at være fattig, siger Jonas Schytz Juul, chefanalytiker i Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd og forfatter til en rapport fra juni 2011, der handlede om fattigdom i Danmark.

Ærgerligt eksempel

Han ærgrer sig over, at Özlem Cekic har valgt Carina som sin case og eksempel på fattigdom:

- Det er et lidt ærgerligt eksempel, for jeg vil godt pointere, at selv om kvinden, der er brugt som eksempel, ligger over fattigdomsgrænse, så har vi i vores rapport påvist, at der er 234.000 andre danskere, som reelt er fattige. Det er oftest personer, som rammes af reglerne om for eksempel starthjælp, kontanthjælpsloft og som har mange børn, siger Jonas Schytz Juul fra Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd, der eller skarpt har kritiseret den tidligere borgerlige regering for at skabe mere fattigdom.

Özlem Cekic havde inviteret sin politiske modstander Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance med ud til Carina i går, fordi han tidligere har afvist, at der findes fattige i Danmark. Den holdning fastholdt han efter mødet med Carina, som ifølge Joachim B. Olsen blot bekræftede ham i, ”at man har et anstændig liv, når man er på kontanthjælp.” Også de konservative har skarpt kritiseret Özlem Cekic for at bruge Carina som eksempel på en fattig dansker.

Det har her til formiddag ikke været muligt at få en kommentar fra Özlem Cekic, men B.dk arbejder fortsat på dette.