Restauratør med bøn til politikerne: Indfør coronapasset igen

Sundhedsmyndighedernes anbefaling til politikerne om at genindføre coronapasset får blandet modtagelse. Men fra en københavnsk restauratør er der fuld støtte.

Claes Petersen (th.), indehaver af Restaurant Kronborg, ser gerne coronapasset genindført. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ordrebogen er fyldt til bristepunktet.

De kommende måneder vil en lind strøm af feststemte julefrokostgæster tage plads ved bordene på Restaurant Kronborg midt i København.

Om alt går vel.

For det er med bange anelser, at indehaver Claes Petersen følger de stigende corona-smittetal – og ikke mindst de politiske udmeldinger om den stadig lurende pandemi.

»Når vi ser de stigende smittetal og hører myndighedernes dystre forudsigelser, så lugter jeg jo desværre restriktioner,« siger han.

Lugten kommer ikke ud af den blå luft: Fredag anbefalede sundhedsmyndighederne Folketinget at genindføre coronapasset, da det er det mindst indgribende værktøj for samfundet.

Men ifølge Claes Petersen er det slet ikke en dum idé. Faktisk håber han ligefrem, at lovgiverne atter vil indføre krav om coronapas ved eksempelvis restaurantbesøg:

»Af alle de forskellige værktøjer, vi har set, synes jeg, at coronapasset er klart at foretrække. Hvis det kan sikre, at vi kan holde smitten i ave og samfundet åbent, så er det langt bedre end eksempelvis at få pålagt begrænsninger i antallet af gæster, skærpede lukketider eller i allerværste tilfælde nedlukninger.«

Lovkrav er lettest

Anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut om en genoplivning af passet har fået en lunken modtagelse af flere erhvervsorganisationer.

Endnu er der heller ikke politisk flertal for et decideret krav, men blandt andet Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, anbefaler at virksomhederne frivilligt benytter sig af passet.

Dét er imidlertid ikke en løsning, Claes Petersen bifalder:

»Jeg har fyldte ordrebøger i november og december. Så skulle jeg tage kontakt til samtlige gæster og orientere dem, hvis jeg frivilligt besluttede mig for at kræve coronapas. Det er en umulig opgave. Det vil være langt lettere, hvis Folketinget bare valgte at sige: Det er et lovkrav.«

Claes Petersen er netop hjemvendt fra en tur til Frankrig, hvor passet fortsat er et krav, og hvor ordningen ifølge ham »fungerer upåklageligt.«

»Coronapasset er let at administrere, og det giver både mine gæster og mine ansatte en tryghed. Mit indtryk er, at restaurantgæsterne faktisk også sætter pris på, at de ved, at de øvrige gæster i lokalet har et grønt pas,« siger han.

Udfaset over sommeren

Coronapasset er gradvist blev udfaset henover sommeren i takt med, at flere og flere danskere blev vaccineret, og smittetallene faldt.

Siden 1. august har man eksempelvis ikke længere skullet vise coronapas ved besøg i teatre, spillesteder og biografer med færre end 500 tilskuere samt forlystelsesparker og zoologiske anlæg. Og siden 10. september har man slet ikke skullet bruge coronapasset inden for landets grænser. Kun ved rejser i udlandet har et grønt pas været en nødvendighed.