Reportage fra AGF-fanklubbens telt: Meget langt øst for paradis

Bold, bayerske øl og lysegrønne håb om en sejr. Pokalfinalen i Parken var udsolgt for første gang i op mod to årtier. Takket være de 15.000 tilrejsende østjyder og de eksilerede med fanånden i behold.

AGF-fans i Fælledparken før pokalfinalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

»De kommer i 250 busser! Om der overhovedet er plads til dem, ved vi faktisk ikke.«

Vagten tager nu udfordringen med knusende ro. Solen og den perfekte temperatur indbyder ikke rigtig til andet.

Heller ikke Fælledparkens musikanlæg og obligatoriske råb som »A-G-ÆÆF« og »Hva’ så, Aarhus!« virker på kollisionskurs med nogen.

Selv politibetjentene i lyseblå skjorter og stedvise hipsterskæg står foran salatfadene med deres hotdogs og siger daw, daw til skolebørnene på udflugt.

Men igen: Kan de virkelig være der? De varslede 250 busser fra Jyllands hovedstad?

Bent inde i AGF-fanklubbens telt hører tallet og trækker på skuldrene.

»Er vi nu oppe på 250?« siger han. »Jeg tror slet ikke, det er så mange. Du hører alt muligt sådan en dag og skal ikke tro på det hele.«

Hvad regner I da selv med?

»Lad os se. Omkring 150 offcielle busser kommer kørende fra selve Aarhus. Vi skal så lægge 100 af de mere private busser til. Så det bliver...«

Han ryster på hovedet og griner hjerteligt. Ingen kan rigtig overskue det her. Det er bare for stort. I enhver forstand.

Sportskamp og folkefest

AGFs pokalfinale mod FCK torsdag eftermiddag har trukket 15.000 østjyder til. Boldbraget i Parken har kunnet melde alt udsolgt. For første gang i op mod to årtier.

Og når Solen endda har været så så venlig, er der for alvor dømt folkefest. Resten klarer den lune tone bag disken i boderne med hotdogs. Og selvfølgelig mængden af Ceres i dåser eller plastickrus.

Den siddende Marianne henne ved kassen griner også. En af pokalfestens mange frivillige – og en af de relativt få med pigenavn.

Hvordan en jævn sjællænder er blevet aktiv i den østjyske klub, skal ikke være nogen hemmelighed. Engagement går meget langt tilbage i tiden. Og handlede vist om Flemming Povlsen.

Pengene er til gengæld ikke de store sådan en dag, fortæller Bent. I hvert fald ikke sådan på fanklubplan. Salget løber kun lige rundt eller ender som en decideret udgift.

»Men det tænker vi ikke på nu,« siger han med et blik ud over den fyldte plæne. »De skal da have deres fest!«

Selv herrer som Victor i den meget tidlige skolealder og faderen Stig får en herlig tur ud af braget. Og nej, de stammer heller ikke fra Aarhus eller har nogen særlig tilknytning dertil. De bor i Nyborg.

Men engagementet i den aarhusianske klub får far tilbage til 1986 sharp. Og den yngste kaldes allerede for »Aabech« blandt kammeraterne. For hans stil minder lidt om den kendte midtbanespillers.

Man skifter ikke klub

Tallet på 15.000 østjyder passer heller ikke helt. For hele 3.000 østjyder i eksil har også meldt deres ankomst.

Aarhusianere som Stephen og Frederik. To venner med bopæl her langt øst for paradis. Selv om de forlængst har knappet øldåserne op, er de stadig helt klare i blikket. Også fordi de netop ikke har haft den lange tur i bus eller bil. De har slet og ret kunnet springe opvarmningen over.

Hvor meget vinder I med?

En tilrejsende kommer gående forbi og genkender sine landsfæller. Han råber på eget initiativ »TOOO-ET« og giver en high five til kammeraterne.

»Vi har spillet bold i klubben sammen som drenge,« siger Stephen bagefter.

»Jeg har også selv spillet på 2-1 til os. Men jeg ved ikke rigtig... Det er jo ikke meget, vi vinder for tiden.«

For nej. Man bliver ikke fan af en københavnerklub så let. Man holder på dem, man kender og er vokset op med.

Og vennen Frederik har til lejligheden udfærdiget et kæmpe banner med ordene »GLEN, GF OG TRUMP OVERTAGER VERDENSHERREDØMMET« – med henvisning til cheftræneren Glen Riddersholm. For han og  Donald Trump har jo stadig en chance.

To timer til kamp. Slagets gang ude i Fælledparken styres af Thomas Unterschlag. Kendt som fast speaker ved AGFs kampe hjemme i Ceres Park. Til daglig socialrådgiver og leder af et projekt, der skal forebygge ensomhed blandt ældre mænd.

Hvilket på en vis måde gør alle andre ord overflødige. Alle.