Rektorformand: Muhammed-tegningerne er en del af historien

Hvis man benytter Muhammed-tegningerne i undervisningen, skal det ses som historisk dokumentation, ikke provokation, mener formanden for Danske Gymnasier.

Gymnasieelever bør se Muhammed-tegninger, mener Anne-Birgitte Rasmussen, formand for gymnasieskolernes rektorforening. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ulla Armose
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Muhammed-tegningerne er en del af danmarkshistorien. Derfor kan de indgå i undervisningen af landets børn og unge, uden at det skal opfattes som en provokation mod muslimer.

Det mener Anne-Birgitte Rasmussen, formand for gymnasieskolernes rektorforening, Danske Gymnasier. Hun reagerer på udtalelser fra Skolelederforeningens formand, Claus Hjortdal, der til Jyllands-Posten siger, at man ikke skal bruge Muhammed-tegningerne i undervisningen.

Ifølge Hjortdal kan brug af tegningerne ødelægge tillidsforholdet til de muslimske elever, men det er Anne-Birgitte Rasmussen ikke enig i.

»Muhammed-tegningerne skal ses som nogle historiske dokumenter, som den enkelte lærer kan benytte sig af. Når eleverne går i gymnasiet, skal de lære at være kritisk reflekterende i forhold til samtiden og fortiden. Derfor vil det være naturligt at vise tegningerne i nogle sammenhænge,« siger hun.

Gymnasierektorernes formand mener, at det må være op til den enkelte lærer at vurdere, om tegningerne skal indgå i undervisningen. De skal i hvert fald ikke censureres.

»I skolen bruger man forskellige kilder. Hvis vi underviser om Vietnam-krigen, kan vi også vise billeder, der ikke er så rare. Nogle gange kan man komme til at se ting, man ikke bryder sig om,« påpeger hun, men understreger samtidig, at man skal bruge billederne i en relevant sammenhæng.

Anne-Birgitte Rasmussen forstår godt, at tegningerne påvirker nogle elever anderledes end andre, men man må »diskutere de følelser, som tegningerne har bragt den gang - og måske stadig vækker«, som hun siger.