Radikale vil hjælpe Iraks flygtninge

De Radikale fremsætter i dag i Folketinget et forslag om at støtte de irakiske flygtninge med 50 millioner kroner. Forslaget går ikke ud på at åbne Danmarks grænser for flygtningene, men på at hjælpe dem i nærområdet.

De Radikale vil have Danmark til at bidrage med hele 50 millioner kroner for at afhjælpe flygtningesituationen i Irak.

Få dage efter at FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) slog alarm over flygtningesituationen i det borgerkrigshærgede Irak og akut anmodede verdenssamfundet om 350 millioner kroner til hjælpearbejdet, er de Radikale klar med et forslag, der vil blive fremlagt i Folketinget i dag.

Ifølge forslaget skal Danmark bidrage med ikke mindre end 50 millioner kroner til UNHCRs ekstraordinære appel, og da pengene skal bruges til at hjælpe de irakiske flygtninge i nærområderne, går de Radikale ud fra, at både regeringspartierne og Dansk Folkeparti kan stemme for forslaget.

»Vi har jo en regering, der siger, at den gerne vil hjælpe verdens flygtninge i nærområderne, og nu tager vi regeringen på ordet,« siger de Radikales udlændingeordfører, Simon Emil Ammitzbøll.

Millioner på flugt
Allerede for to måneder siden, hvor anslået en million irakere var på flugt fra blodbadet i deres land, sagde udenrigsminister Per Stig Møller i et interview med Berlingske Tidende om situationen i Irak, at regeringen var indstillet på øge støtten til de irakiske flygtninge i nærområdet.

Nu er der omkring to millioner irakiske flygtninge i nabolandene, og de Radikales udlændingeordfører understreger, at det ikke er tilfældigt, at partiet vil afsætte hele 50 millioner kroner til de irakiske flygtninge.

»Vi synes, at Danmark har et moralsk ansvar, fordi Danmark som del af den amerikansk-ledede koalition i Irak har været med til at skabe denne flygtningekatastrofe,« siger Simon Emil Ammitzbøll, der understreger, at de Radikale ikke har lagt sig fast på, hvor pengene skal komme fra.

»Men vi har jo finansminister Thor Pedersens ord for, at dansk økonomi er i topform,« siger den radikale ordfører.

Venstres udlændinge- og integrationsordfører, Irene Simonsen, vil først have tid til at sætte sig ind i forslaget, før hun kan tage stilling til det.

»Principielt er Venstre altid med på idéen om at give den bedste og mest effektive støtte i nærområderne. Men der foregår en masse forhandlinger mellem UNHCR, Danmark og den irakiske regering i forhold til tilbagevenden og repatrieringspenge, så jeg kan ikke på stående fod tage stilling til det konkrete forslag. Det må ses i et større perspektiv,« siger Irene Simonsen.

Ifølge en ny rapport fra UNHCR oplever Irak en sand folkevandring. UNHCR anslår, at der hver måned flygter mellem 40.000 og 50.000 irakere. I dag er der to millioner irakiske flygtninge uden for Irak og 1,7 millioner internt fordrevne.

Langt de fleste af Iraks flygtninge er på flugt inden for landets grænser eller opholder sig i nabolandene. Syrien, Jordan, Egypten og Libanon huser millioner af irakiske flygtninge.