Præst: Lukkede kirker kan gå til muslimer og buddhister

De kirker, der står foran lukning, skal i første omgang tilbydes til andre dele af kristendommen - som katolikker og serbisk-ortodokse - men også muslimer og andre trossamfund skal kunne bruge kirkerne, mener præsten i Brorsons Kirke.

Arkivfoto. Præsten Per Ramsdal taler ved rockgudstjeneste i Brorsons Kirken på Nørrebro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mogens Flindt

Når en lang række københavnske kirker i den nærmeste fremtid skal lukkes, så skal de kunne tilbydes til andre religiøse trossamfund som muslimer, hinduer og buddhister.

Per Ramsdal, der er præst i Brorsons Kirke på Nørrebro, ser det som oplagt at lade andre religioner gøre brug af de lukkede kirker i stedet for at omdanne dem til supermarkeder eller diskoteker. Han håber i første omgang på, at andre kristne migrantmenigheder kan gøre brug af kirkerne, men kan det ikke lade sig gøre, skal tilbuddet gå videre, mener han.

- Man kunne også overlade kirkerne til andre religioner som muslimer, hinduer eller buddhister. Der er også mange af dem, der mangler et sted at være, og jeg vil hellere, at kirkerne overgår til andre religiøse formål, end for eksempel at blive bygget om til lejligheder, casinoer eller diskoteker, siger Per Ramsdal til Berlingske Nyhedsbureau.

Præsten - der kom i mediernes søgelys i forbindelse med de udviste irakiske flygtninge, der søgte tilflugt i Brorsons Kirke i 2009 - peger på, at der især i middelhavsområdet er en række eksempler på kirker, der bliver byget om til moskéer eller omvendt.

- For mig at se er der ikke forskel på, om de overtager en kirke eller bygger en moské fra bunden af. Det er der jo masser af eksempler på rundt om i verden. I Istanbul i Tyrkiet står den store Hagia Sophia, som var kirke i mange hundrede år, og så blev den omdannet til moské, siger Per Ramsdal.

Muslimer i København anvender flere steder improviserede lokaler i eksempelvis kældre eller nedlagte industribygninger som bederum. Derfor giver det både god mening og viser overskud at lade muslimer overtage de lukkede kirker, mener Per Ramsdal.

- Det vil være flot at kunne give dem nogle lidt bedre rammer, og en kirke kan altså nemt bygges om til en moské. Det kan sagtens lade sig gøre, men selvfølgelig skal vi lige vænne os til det i Danmark, fordi vi har været så priviligerede, at folkekirken bare har levet et stille og roligt liv. Men jeg tror, at vi kommer til at se nogle ændringer i fremtiden, fordi vi har så mange kirker i forhold til hvor mange folkekirkemedlemmer vi har i dag, siger han.

Forslaget om at lade andre religioner overtage danske kirker kommer i forlængelse af, at Københavns Stift har bebudet, at der skal lukkes 16 - måske 17 - kirker. Biskop Peter Skov-Jakobsen sagde mandag til Berlingske, at de første lukninger vil finde sted i løbet af kort tid.