Politisk frustration over Levakovic-dom: »Hvis man kommer til Danmark og begår kriminalitet igen og igen, så har man intet at gøre her«

Både S og DF er frustrerede over Levakovic-dom og ønsker at se på stramning af lovgivningen, så det bliver muligt at udvise i lignende sager – og så kan børnene jo flyves ned på besøg, mener retsordfører Trine Bramsen.

Jimmi Levakovic (med solbriller) kan blive i Danmark, lyder Højesterets afgørelse. Det er både S og DF utilfredse med.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

»Når man kan få 23 domme i Danmark, uden at man bliver udvist, tænder det alle advarselslamper. Man skal ikke kunne lægge sig i læ af Menneskerettighedskonventionen. Det bliver vi nødt til at sikre, at man ikke kan gøre.«

Det er reaktionen fra Socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen, der mener, at man bør overveje en lovændring, efter at Højesteret tidligere i dag afviste at udvise den kroatiske statsborger Jimmi Levakovic, som dermed kan leve videre i Danmark trods adskillige domme for kriminalitet.

Retten lagde vægt på, at Jimmi Levakovic er født og opvokset her i landet, har kone og børn, og at børnene er svenske statsborgere, ligesom de ikke taler kroatisk eller har nogen tilknytning til Kroatien.

»De vil derfor have meget vanskeligt ved at følge med ham til Kroatien, hvis han bliver udvist,« fastslår Højesteret, som også fremhæver, at Jimmi Levakovic heller ikke selv har nogen tilknytning til Kroatien, som han kun har besøgt en enkelt gang på en kortere rejse.

Ligesom landsretten vurderede Højesteret, at udvisningen ville være i strid med Menneskerettighedskonventionen og dermed også EU-retten.

Ifølge Trine Bramsen bør der imidlertid gøres et forsøg på at udfordre dette og se, om man med lovgivning f.eks. kan »vende det om«, så de pågældende godt vil kunne sendes hjem, og børnene i stedet kunne flyves ned på besøg.

»Man lægger vægt på, at han har kone og børn i Danmark. Men vi taler om at sende ham hjem til Kroatien, hvor mange danskere tager hen på ferie. Det er ikke et land, hvor nogen er i fare, så vi må se på en løsning, som for eksempel kunne være at lade børnene tage ned og besøge deres far,« siger Trine Bramsen, der vil bede justitsministeren om at gennemgå loven »fra A til Z« for at sikre, at der kan ske hjemsendelse.

Hun understreger, at man ikke skal »stå og råbe« ad domstolene. Man har jo en tredeling af magten, »men vi har en pligt til som lovgivere at sikre, at det juridiske grundlag er bedst muligt i forhold til at sikre, at sådanne nogle sendes hjem«.

»Vores grundholdning er, at hvis man kommer til Danmark og begår kriminalitet igen og igen, så har man intet at gøre her. Så vi skal have lukket de huller, der er. Det er jo ikke utænkeligt, at samme person kommer til at begå kriminalitet igen,« siger Trine Bramsen.

Den nye afgørelse kommer, efter at den 30-årige Levakovic sidste år fik sin 22. dom, da han blev idømt henholdsvis ét og to års fængsel af byret og landsret.

Han var tiltalt for intet mindre end 35 lovovertrædelser af større og mindre karakter.

Afgørelsen skaber også frustrationer hos Dansk Folkepartis Martin Henriksen.

»Det undrer mig meget, at Højesteret når frem til den kendelse. Vi har strammet udvisningsreglerne ad flere omgange, fordi vi netop ønsker, at flere kriminelle udlændinge sendes ud. Det sker også med jævne mellemrum, og det virker helt unødvendigt, at Højesteret går ind og giver en mand med så mange domme beskyttelse,« siger han.

Dansk Fokeparti vil nu rette henvedelse til justits- og udlændingeministeren for at få deres redegørelse for, hvorfor Højesteret når frem til den afgørelse, »og så må vi ind og arbejde med at gøre det endnu nemmere at udvise kriminelle udlændinge«, siger Martin Henriksen.

Han vil også gerne se nærmere på de socialdemokratiske overvejelser om at sende folk hjem og flyve deres børn på besøg.

»Det har været fremme før, og jeg tror ikke rigtigt på det. Men hvis det kan bruges til at gøre det nemmere at sende folk ud, så lad os endelig gøre det,« siger Martin Henriksen.